woensdag 30 september 2015

Broer-en-zus-dag

Het is vandaag de nationale broer-en-zus-dag. Vandaag is het de derde editie van deze speciale dag; in 2013 stelde radio-dj Giel Beelen deze dag in na het overlijden van zijn eigen zus. De Telegraaf meldt: “Het is de bedoeling om jouw lieve broer of zus deze dag even wat extra aandacht te geven door middel van een leuk whatsappje of een bloemetje bijvoorbeeld. Elkaar gewoon weer even laten weten dat je van elkaar houdt! Zo’n berichtje is altijd leuk om te krijgen toch?”
Elke dag van het jaar heeft wel zo'n speciale dag. 14 februari is natuurlijk Valentijnsdag, 31 oktober Hervormingsdag, 31 december Oudejaarsdag, 1 januari Nieuwjaarsdag, enzovoort. De nationale broer-en-zus-dag is misschien wel een vreemde eend in de bijt.
Het is namelijk niet een dag die in het teken staat van commercie, daar waar Sinterklaas, Kerst en Valentijnsdag dat wel doen. Gewoon een lief berichtje naar je naaste verwanten, dat is het minste wat je kunt doen.
Als je het goed met je eigen bloedverwanten kunt vinden, is dat mooi meegenomen. Het tegendeel is ook waar: als je met je broers en zussen in onmin leeft, is dat een enorme tegenvaller. Voor mij zijn mijn broers en zussen van belang, ik ben erg blij met ze en ik wil ze voor geen goud missen. Toch zijn ze voor mij niet mijn beste vrienden. Het zijn mijn familie en daar moet je het mee doen.
Het is, mutatis mutandis, wat Nico Dijkshoorn in zijn Boekenweekessay van 2012.
De hoofdpersoon schrijft een briefje aan zijn dochter, naar aanleiding van een gesprek tussen twee meisjes dat hij opving in de metro. De een vertelde over dat haar vader een vriend voor haar was. Bij zijn eindpunt stapte de hoofdpersoon uit om zijn dochter te schrijven: “Ik ben niet je vriend. Ik wil niet dat je later zegt: was hij maar mijn vader geweest. Ik ben je vader. En jij mijn dochter. We worden nooit vrienden. Dat is iets anders.”
En zo is het.
Andersom ervaar ik het wel. Dat onder mijn beste vrienden personen zijn die ik als mijn broer of zus “ervaar”. Dat kun je soms hebben, dat je beiden in een ander gezin bent geboren maar toch met elkaar verbonden bent. Als 'soulmates', 'bloedbroeders'. Zoiets is bijzonder en komt nauwelijks voor. Net als de fysieke broers en zussen iets om als een kostbaar bezit te koesteren.

dinsdag 29 september 2015

Creativiteit

Wat is creativiteit? Is dat afhankelijk van een moment, van inspiratie? Wat nou als je wel creatief wilt zijn, maar geen moment van inspiratie kent? Heb je dan een probleem?
Ja, als je creativiteit afhankelijk maakt van het bekende moment onder de douche, dan heb je een probleem. Ik ben er namelijk van overtuigd dat nieuwe ideeën ook opgeroepen kunnen worden. Dat is niet in de zin zoals je geesten en demonen oproept; nee, creativiteit werkt ook tussen de spreekwoordelijke kantoortijden van 9 tot 5.
Laat ik het bij mijn eigen kunstvorm, het schrijven, houden. Als je moet wachten op dat ene verhaal, dan kun je soms heel lang wachten. Maar wanneer je aan het einde van de dag of van de week een verhaal van -zeg- 500 woorden af moet hebben, dan helpt het om er letterlijk voor te gaan zitten. Pak maar een leeg vel (bij voorkeur een fysiek A4'tje) en begin maar gewoon te schrijven.
Schrijf maar de eerste zin, die ene zin waarmee je wilt beginnen. Weet je niet met welke zin je je verhaal wilt openen? Begin dan maar gewoon met die tweede zin – zo doen journalisten dat ook bij hun verslagen en artikelen: bij gebrek aan een goede eerste zin, begin je maar gemakshalve aan je tweede zin.
Geen inspiratie voor de eerste twee zinnen? Sowieso lastig om je verhaal te verzinnen en dus op papier te zetten? Geen verdriet. Pak een willekeurig boek, maakt niet uit welke. Het mag zelfs de fysieke uitgave van De Telefoongids zijn. En begin maar met het overschrijven van een zin of een bladzijde uit dit boek.
En houd moed, want het overschrijven dient een groter doel. Je zult merken dat je door het schrijven verder gaat schrijven. Vooral als je gewoon met pen en papier aan het werk bent, zul je merken dat je door het opschrijven van de zinnen, nieuwe bronnen aanboort voor de volgende zin. Of zelfs zinnen.
Geloof je me niet? Neem maar de proef op de som. En laat het me weten hoe het is afgelopen!

maandag 28 september 2015

Bloedrode maan

Een bijzonder natuurtafereel, afgelopen nacht: een supermaan-eclips. De NOS vertelt over de supermaan: “Die supermaan, een extra grote maan, is op zich niets nieuws, zei wetenschapsjournalist Govert Schilling in het radioprogramma Vroege Vogels. 'De maan draait in een baan om de aarde, maar die baan is niet precies cirkelvormig. Dus de ene keer staat de maan wat dichterbij, en lijkt hij groter. De andere keer staat hij verder weg, en lijkt hij kleiner.'
Een maansverduistering komt eens in de twee à drie jaar voor. Maar dat de maan vannacht ook nog eens dicht op de aarde staat, maakt de situatie volgens Schilling bijzonder.
'Die grote en heldere volle maan gaat uitgerekend vannacht in zo'n baan langs de aarde, dat de zon er niet meer op kan schijnen en hij verduisterd wordt. Die combinatie is bijzonder.' De volgende keer zal pas in 2033 zijn.”
Noem het een hobby-tik van me, maar ik dacht bij het horen van dit bericht aan een profetie uit het Oude Testament. De profeet Joël vertelt ons het volgende:
“Ik zal wondertekenen geven aan de hemel en op de aarde: bloed en vuur en rookzuilen. De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voor de dag van de HEERE komt, die grote en ontzagwekkende.” (Joël 2: 31, Herziene Statenvertaling).
Deze tekenen horen bij de belofte van de Geest, die zal worden uitgestort. Het is een levensvernieuwende uitstorting, blijkt verder uit de profetie van Joël. Deze woorden haalt de apostel Petrus (de eerste paus?) aan bij zijn beroemde Pinksterpreek – die dag waarbij het geluid van een geweldige windvlaag te horen was, maar geen zuchtje wind te voelen was. Die dag dat de aanwezigen (Parthen, Meden en Elamieten en zij die inwoners zijn van Mesopotamië, Judea, Cappadocië, Pontus en Asia, Frygië, Pamfylië, Egypte en de streken van Libië, dat bij Cyrene ligt, alsook de nu hier verblijvende Romeinen, zowel joden als proselieten, Kretenzen en Arabieren), van hen was een aantal die zei dat de apostelen dronken waren.
Is deze supermaan-eclips het teken van de uitstorting van de Heilige Geest? Dat vermoed ik niet, want van profeterende jongelui en ouden van dagen die hun mooiste dromen dromen, heb ik geen berichten voorbij zien komen. Tel daarbij op dat zo'n bloedrode maan vaker voorkomt, maakt dat het niet per se een goddelijk ingrijpen is.
Het zou ook wat zijn dat je een goddelijk ingrijpen kunt berekenen. Maar dat voor een ander moment.

zondag 27 september 2015

The Cutting Edge


Over een kleine zes weken verschijnt The Cutting Edge van Bob Dylan. 'The Cutting Edge' is de titel van het 12e deel uit Dylan's fameuze Bootleg Series. Het gaat op dit album om de jaren 1965-'66, een belangrijke periode uit de carrière van de Amerikaan.
In deze jaren stapte Dylan namelijk over van akoestische folkmuziek naar de elektrische folkrock. Hij bracht in zo'n anderhalf jaar tijd drie 'elektrische' albums uit: Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited en Blonde On Blonde, de eerste dubbel-elpee uit de muziekgeschiedenis.
The Cutting Edge gaat qua periode feitelijk precies vooraf aan de vorige aflevering uit The Bootleg Series; nummer 11 is namelijk The Basement Tapes Complete / Raw. Deze titel verwijst naar het eerdere reguliere album van Dylan met The Band; na zijn motorongeluk dook Dylan onder in de kelder van Big Pink, het huis van The Band, om daar muziek te maken met de mannen.
In de periode tussen The Cutting Edge en The Basement Tapes, dus tussen Bootleg Series 11 en Bootleg Series 12, kreeg de zanger een mysterieus motorongeluk.
The Bootleg Series is een serie uitgaven van muziek van Dylan, bestaande uit afgewezen nummers, demo's en optredens. Het beruchte concert in Manchester in 1966, waarbij Dylan wordt uitgemaakt voor Judas, is aflevering 4 van The Bootleg Series.

zaterdag 26 september 2015

In ere hersteld

Dit blog is bij deze in ere hersteld. Tijdelijk. Mijn website heeft een technische storing, waardoor die uit de spreekwoordelijke lucht is gehaald. En ja, dat is voor een schrijver een flinke tegenvaller. Maar voor internet geldt dezelfde regel als voor offline-journalistiek: zorg dat je altijd twee pennen bij je hebt, zodat je te allen tijde kunt schrijven.
Hoe lang mijn website offline is, weet ik niet. Tot die tijd zal ik Modern Times als publicatie-platform gebruiken. Voor mij geen enkel probleem.