zondag 10 februari 2013

The Band – Music From Big Pink


In 1968, dit jaar 45 jaar geleden, verscheen Music From Big Pink, de debuutplaat van The Band. Met de plaat leverde de band haar visitekaartje af. Niet voor niets heeft Archibald van Mepperveer (van het online magazine Classic Rock Mag) ‘Big Pink’ in de top-tien van beste debuutplaten opgenomen.
‘Big Pink’ is een verdraaid goede plaat. Dat vind ik als luisteraar. Maar meer mensen vinden dat. Eric Clapton bijvoorbeeld. Toen hij The Band aankondigde op The 30th Anniversary Concert Celebration (een tribute-concert wegens Dylan’s 30e jaar als recording artist), zei hij het volgende:
“Back in 1967 or ’68, I had a record called Music From Big Pink and it changed my life. It changed the course of American music.”
Natuurlijk kwam de plaat Music From Big Pink niet zomaar uit de lucht vallen. De bandleden hadden een ruime ervaring in de muziek opgedaan. Juist ook als gezamenlijke band. In vroeger tijden waren de mannen, vier Canadezen en een jongen uit Arkansas, de begeleidingsband van Ronnie Hawkins.
Halverwege de jaren zestig weekten The Hawks zich los van Ronnie en begonnen onder meer als begeleidingsband van Bob Dylan. De overstap die Dylan maakte naar folkrock werd ondersteund door The Band. Rond die tijd verhuisden enkele leden van The Band naar het roze huis in Woodstock, dat door de buren Big Pink werd genoemd.
Daar werd dus hun debuutplaat opgenomen. Evenals trouwens The Basement Tapes, een bootleg van The Band en Dylan. Maar die plaat verscheen pas in 1975.
Music From Big Pink kent een aantal klassiekers, zoals The Weight. Drummer Levon Helm verzorgt de leadzang, bassist Rick Danko neemt het een-na-laatste couplet voor zijn rekening, en pianist Richard Manuel tekent voor de tweede (en zeer hoge) stem bij de laatste twee coupletten.

Manuel zingt in falsetto de afsluiter van de plaat, I Shall Be Released, een tekst van de hand van Bob Dylan. Toen Manuel in 1986 zichzelf ophing, speelde organist Garth Hudson dit lied bij de uitvaart.

Garth Hudson is een klassiek geschoolde organist. Toen hij zich bij The Band voegde, vroeg hij zijn collega’s hem elke week tien dollar te geven. Zo kon hij aan zijn familie verkopen dat hij zich als muziekdocent bij een rock-n-roll-band voegde.
Hudsons klassieke opleiding is goed terug te horen bij Chest Fever, vooral het intro. Luister er eens naar, en met het geluid op een zo hoog mogelijke stand.

Music From Big Pink, terecht staat-ie in het lijstje van Classic Rock Mag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten