Bij de Evangelische Omroep rommelt het. De Grote Jezus Quiz is niet meer terug te zien. De grappen voerden de boventoon. En daardoor is de eigenlijke boodschap onvoldoende aan het licht gekomen, aldus de EO.
Twee teams streden Tweede Paasdag in de Jezus-quiz. De teamcaptains waren Syb van der Ploeg en Danny de Munk. Niet zomaar twee passanten: zij speelden Jezus in het EO-Paasspektakel 'The Passion' in respectievelijk Gouda en Rotterdam. Voor de EO voorafgaand een format van succes – achteraf bleek de druk van de jongerenzender te groot en bleek de quiz een fiasco.
Dit incident staat niet op zichzelf. Het begon een aantal jaar geleden met Arie Boomsma. De domineeszoon, ex-basketballer, ex-fotomodel en hét jongerengezicht van de evangelische vrienden presenteerde al gewaagde programma's. Veertig dagen zonder seks. Dat kon nog.
Maar Loopt een man over het water, een programma met cabaretiers over Jezus' leven, dat ging toch in het verkeerde keelgat. Tel daar Arie's fotoshoot voor l'Homo bij, en de presentator kon vertrekken bij de EO. Nu is Boomsma een gevierd tv-persoonlijkheid voor de KRO.
Met Loopt een man... wist de EO hoe ver ze niet konden gaan. Daarmee zou de omroep over de grens gaan, hoewel die grens een grijs gebied was. Hoe grijzer het gebied, hoe rekbaarder de principes. Het volgende concept was The Passion.
Jezus' lijden en sterven, maar verteld in hedendaags Nederlands met nieuwerwetse tv-persoonlijkheden en Nederlandstalige hits. In 2011 was Syb van der Ploeg de hoofdpersoon Jezus. Syb, de acteur die Rembrandt speelde. Maar veel meer de zanger van De Kast. Woorden zonder woorden, In nije dei, Hart van mijn gevoel. Dat is waar Syb voor staat.
Wilbert Gieske speelde indertijd Pontius Pilatus. Gieske, een gevierd acteur. Maar vooral een symbool van Goede Tijden, Slechte Tijden, waarin hij de immer sluwe Robert Alberts speelde. Jakhals Erik Dijkstra als evangelist. De man in zwart pak en met rode stropdas. Met dat stoppelbaardje en zijn light verse-filmpjes voor De Wereld Draait Door. Met zijn uitsmijter dat Jezus na drie dagen opstond uit de dood: “Geloof je het zelf?”
Dit jaar speelde Danny de Munk Jezus. Een dappere keus van de EO. Danny de Munk is een populaire zanger en acteur. Maar is vooral het synoniem voor Ciske de Rat en diens grote hit over eenzaamheid. Frans Bauer speelde Petrus. Bauer, een zoon uit de woonwagenwereld, volkszanger van hits als Heb je even voor mij. Sebastian Labrie als de bekeerde misdadiger aan het kruis, de man uit Goede Tijden, Slechte Tijden.
Mensen uit de wereld, die voor een werelds beeld staan. Fijn dat ze willen acteren in het passiespel, maar zij staan voor iets heel anders.
En dan die Jezus-quiz. Een poging van de EO om de jongeren te trekken aan de omroep. Om de blijde boodschap van God te vertellen op een hippe manier.
De Evangelische Omroep heeft de verjongingsslag gemist toen zij Arie Boomsma de laan uit stuurden. De directie hoeft niet de getatoeëerde jongen terug te halen. Schoenmaker, blijf bij je leest. Daar horen The Passion en de Jezus-quiz niet bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten