Het
eten van pure chocolade is gezond. Volgens sommigen is pure chocolade beter dan
melk- en witte chocolade. En zelfs gezonder dan het eten van fruit. Mits je
uiteraard pure chocolade met mate eet: per 100 gram pure chocola geeft 500 calorieën. Geniet met
mate.
De website mens-en-gezondheid.info.nu geeft heldere
informatie over pure chocolade. Een belangrijk ingrediënt van pure chocolade is
antioxidanten. Antioxidanten. Een onderdeel dat dus tegen oxideren is.
Oxideren, roesten. Je lichaam kan ook ‘roesten’. Geen wonder, als je bedenkt
dat je lichaam ijzers opneemt. En dat in zuurstof waterstof zit. IJzer en water
geeft doorgaans oxidatie.
Tegen roest op ijzer kun je vaak cola gebruiken. Om de roest
op te hebben. Voor je lichaam is cola uit den boze: dan kun je dus beter pure chocolade nemen. Vanwege die
antioxidanten.
Meer gespecificeerd: in pure chocolade zit flavonoïden,
een antioxidant. De website mens-en-gezondheid.info.nu geeft een lijstje van
gevolgen door flavonoïden: lagere bloeddruk, lagere cholesterol, minder
aderverkalking, ontstekingsremmend, gaat veroudering tegen, aderen verwijderen
zich, structuur van bloedvaten wordt gezonder én wordt beschermt, de
bloedsomloop verloopt beter, en het lichaam wordt beschermd tegen schadelijke
processen, vrije radicalen (deeltjes die
helpen bij het afweersysteem om ziekteverwekkers en andere `indringers` buiten
te houden. Ze kunnen individueel nuttig zijn, maar als er te veel van zijn,
richten ze schade aan, bron: encyclo.nl) en oxiderende stoffen.
Vanwege
de ingrediënten (flavonoïden) wordt pure chocolade meer aanbevolen tegen
hartziektes en kanker dan fruit en fruitsappen. Met nogmaals de opmerking:
vanwege de suiker en het vet in pure chocolade is overdaad schadelijk. Geniet met
mate is de norm.
Overigens
lijkt warme chocolademelk, de winterse kost bij Koek & Zopie, geen goed
alternatief. Door het verwarmen van pure chocolade gaan de antioxidanten weer
verloren. Dat wordt dus gewoon kauwen op de twee brokjes chocolade per dag.
Hoe hoger
het cacaogehalte in de pure chocolade, hoe beter het voor je gezondheid is.
Maar pure chocolade kan soms bitter smaken. Daarom wordt geadviseerd om het
eten van pure chocolade langzaam op te bouwen. Beginnen met een cacaogehalte
van 50 procent, tot zo’n 77 procent (gemiddeld) tot uitschieters van bijna 99
procent.
Een gek
verhaal? Niet echt. Want begin mei toonde een wetenschappelijk onderzoek aan
dat de proefpersonen kalmer en tevredener werden na het eten van pure chocolade.
Dat komt volgens Nu.nl volgens polyfenolen.
Een bijzonder verhaal. Ik heb me dit nooit gerealiseerd. Sterker
nog, chocolade is eigenlijk altijd een ‘verboden vrucht’ geweest. Chocolade
associeer ik met suiker en vet. Dat is ook zo, maar als je met mate pure
chocolade tot je neemt, is het een gezond ingrediënt.
Dat betekent dat ik met een gerust hart een stukje
chocolade kan nemen. Snoepen mag, blijkbaar. Maar het grote gevaar in deze
snoeperij zit ‘m in de hoeveelheid. Of beter: in de matiging. Want hoe
antioxiderend pure chocolade ook is, het werkt soms ook enorm verslavend. Nog een
klein stukje; ach, doe nog maar een klein stukje.
Overdaad schaadt.
Maar elke dag een stukje pure chocolade maakt je wel kalmer
en tevredener.
Ik kan bovenstaande alleen maar onderschrijven; pure chocolade is inderdaad een bron van antioxidanten die weer goed zijn voor je gezondheid.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig is er ook chocolade die geen toegevoegde vetten en suikers bevat; gezonde chocola.
Kijk voor meer informatie op www.eerlijkechocola.nl