vrijdag 23 maart 2012

Joachim Gauck

In Duitsland is Joachim Gauck geïnstalleerd als bondspresident. Hij volgt Christian Wulff op, die vorige maand aftrad vanwege belangenverstrengeling.
Net als bondskanselier Angela Merkel komt de partijloze Gauck uit het voormalige DDR. In dat communistische land was Gauck mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Met de keuze van Gauck als president van het verenigd Duitsland, wordt indirect een trap na gegeven aan het dictatoriale bewind in het oosten. Wie daar en toen de macht hadden, zijn nu anonieme ambtenaren. Wie daar en toen opkwam voor democratische rechten, hebben de touwtjes in handen.
Wat mij het meest intrigeert, is het curriculum van Gauck. Zijn verzet tegen de DDR en zijn huidige functie liggen nog in elkaars verlengde. Maar Gauck is in zijn werkzaam leven ook predikant geweest. Als pastor van de Protestantse Kerk in Mecklenburg bood hij verzet tegen de DDR.
Mensen met een opmerkelijke carrièreswitch, dat vind ik bijzonder interessant. Hoe komt iemand ertoe om de overstap te maken naar een geheel nieuwe werkomgeving? En uiteraard, waarom zou een werkgever iemand aannemen die uit een andere sector komt?
Ik herken wel wat in een overstap naar een andere branche. Sinds drie maanden werk ik als ICT’er bij Omrin. Dat is heel wat anders dan de journalistiek, of het schrijversvak. Een overstap verbreedt je werkervaring. Of het biedt je een start op de arbeidsmarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten