vrijdag 5 oktober 2012

Sap


Jolande Sap is opgestapt als partijleider van GroenLinks. En laten we eerlijk zijn: het zat er natuurlijk allang aan te komen. Het vertrouwen van het partijbestuur was denk ik niet eens zo heel erg groot.

Dat wantrouwen komt niet door de Kunduz-beslissing. Evenmin door de begroting, die GroenLinks in de lente met vijf andere partijen sloot. Door deze gelegenheidscoalities heeft GroenLinks laten zien dat de partij (semi-)verantwoordelijkheid kan dragen.

Het wantrouwen begon door Tofik Dibi, die zichzelf beter in staat achtte om de partij op winst te laten komen tijdens de verkiezingen. En het afscheidsinterview van Ineke van Gent, die aan het einde van haar Kamerlidmaatschap een boekje open heeft gedaan.

En natuurlijk het gigantische verlies van 12 september: bijna zeven zetels kwijt! Bijna, dankzij een lijstverbinding werd de zevende zetel weer aan de partij teruggegeven.

Of de partij hierdoor op korte termijn overheen komt, is de vraag. Hopelijk zijn de volgende verkiezingen pas over een aantal jaar: dan heeft de partij de tijd om over deze klappen heen te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten