'Waar ben je?' is de eerste vraag die gesteld wordt tijdens een mobiele-telefoongesprek. Dat heeft ooit eens een onderzoek uitgewezen. Tegenwoordig zijn er zoveel sociale media, dat we niet meer hoeven vragen hoe het met iemand is. Als iemand niet twittert, dan is er een probleem.
Zelfs de vraag waar iemand is, lijkt te vervagen. Want ook dat is iets wat via de smartphones op de digitale ether gegooid. Wie je bent, wat je doet, waar je bent, wanneer het gebeurt en hoe het met je gaat zijn vragen die nauwelijks meer gesteld worden. Want dat lees je wel. De vraag waarom iemand iets doet, of doet zoals hij doet, wordt evenmin gesteld. Waarschijnlijk is die vraag niet relevant.
Des te vaker hoor ik de vraag 'Hoe laat is het nu?' tijdens zo'n mobiele-telefoongesprek. We leven in het Westen in zo'n tijdcultuur, met op elke steen een klok. Om onze pols een horloge, op de treinstations een of meerdere klokken, op onze telefoons een klok, op onze iPod een klok, overal is een klok. Maar toch moeten we soms tijdens het bellen vragen hoe laat het is.
Welkom in de digitale wereld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten