zaterdag 16 februari 2013

Margot Frank


Margot Frank, de oudere zus van Anne, zou vandaag 87 jaar zijn geworden. Margot Betti Frank werd 16 februari 1929 geboren in Frankfurt am Main. Zij was de oudste dochter van Otto en Edith Frank, die vier jaar later hun dochter Annelies Marie Frank kregen.
Over Margot is veel minder bekend dan over Anne. Het dagboek van Anne overvleugelde de Tweede Wereldoorlog en daardoor ook haar eigen familie.
Bekend van Margot is dat zij als een voorbeeldige dochter werd gezien. Zij was heel anders dan Anne, over wie het beeld bestaat dat zij heel springerig was. Margot kon goed leren, en gedroeg zich zoals het hoorde.
Toch speelt Margot een cruciale rol in de geschiedenis van Anne. Wanneer zij 5 juli 1942 een oproep krijgt om te gaan werken in een Duits kamp, gaat het gezin Frank vrijwel direct na het bericht onderduiken. De voorbereidingen waren al wel getroffen; de inhuisname van het onderduikadres werd versneld.
In de periode van onderduiken, hielden zowel Anne als Margot een dagboek bij. Wat er met het dagboek van Margot is gebeurd, is niet bekend. Nooit is er iets gevonden van de aantekeningen van de oudste dochter Frank.
Samen met haar ouders en medeonderduikers, werd Margot verraden. Via Westerbork belandde Margot in Bergen-Belsen, samen met Anne. De zusjes gingen ervan uit dat hun ouders bij aankomst werden vergast.
Toen Margot eind februari 1945 van het bed in de barak viel, overleed ze. Anne, die dacht dat ze daardoor als enige was overgebleven, had de kracht niet meer om verder te leven. Enkele dagen later stierf ook Anne.
Otto Frank, de vader van de meisjes, overleefde de oorlog wél. Een paar weken eerder, januari 1945, werd hij in Auschwitz bevrijd door het Rode Leger. Otto was de enige overlevende van de acht onderduikers van het Achterhuis. De erfenis van zijn familie bestond voor het belangrijkste gedeelte uit de dagboekaantekeningen van Anne.
En zo raakte Margot meer en meer in de schaduw van haar kleinere zus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten