dinsdag 29 september 2015

Creativiteit

Wat is creativiteit? Is dat afhankelijk van een moment, van inspiratie? Wat nou als je wel creatief wilt zijn, maar geen moment van inspiratie kent? Heb je dan een probleem?
Ja, als je creativiteit afhankelijk maakt van het bekende moment onder de douche, dan heb je een probleem. Ik ben er namelijk van overtuigd dat nieuwe idee├źn ook opgeroepen kunnen worden. Dat is niet in de zin zoals je geesten en demonen oproept; nee, creativiteit werkt ook tussen de spreekwoordelijke kantoortijden van 9 tot 5.
Laat ik het bij mijn eigen kunstvorm, het schrijven, houden. Als je moet wachten op dat ene verhaal, dan kun je soms heel lang wachten. Maar wanneer je aan het einde van de dag of van de week een verhaal van -zeg- 500 woorden af moet hebben, dan helpt het om er letterlijk voor te gaan zitten. Pak maar een leeg vel (bij voorkeur een fysiek A4'tje) en begin maar gewoon te schrijven.
Schrijf maar de eerste zin, die ene zin waarmee je wilt beginnen. Weet je niet met welke zin je je verhaal wilt openen? Begin dan maar gewoon met die tweede zin – zo doen journalisten dat ook bij hun verslagen en artikelen: bij gebrek aan een goede eerste zin, begin je maar gemakshalve aan je tweede zin.
Geen inspiratie voor de eerste twee zinnen? Sowieso lastig om je verhaal te verzinnen en dus op papier te zetten? Geen verdriet. Pak een willekeurig boek, maakt niet uit welke. Het mag zelfs de fysieke uitgave van De Telefoongids zijn. En begin maar met het overschrijven van een zin of een bladzijde uit dit boek.
En houd moed, want het overschrijven dient een groter doel. Je zult merken dat je door het schrijven verder gaat schrijven. Vooral als je gewoon met pen en papier aan het werk bent, zul je merken dat je door het opschrijven van de zinnen, nieuwe bronnen aanboort voor de volgende zin. Of zelfs zinnen.
Geloof je me niet? Neem maar de proef op de som. En laat het me weten hoe het is afgelopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten