zondag 27 september 2015

The Cutting Edge


Over een kleine zes weken verschijnt The Cutting Edge van Bob Dylan. 'The Cutting Edge' is de titel van het 12e deel uit Dylan's fameuze Bootleg Series. Het gaat op dit album om de jaren 1965-'66, een belangrijke periode uit de carrière van de Amerikaan.
In deze jaren stapte Dylan namelijk over van akoestische folkmuziek naar de elektrische folkrock. Hij bracht in zo'n anderhalf jaar tijd drie 'elektrische' albums uit: Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited en Blonde On Blonde, de eerste dubbel-elpee uit de muziekgeschiedenis.
The Cutting Edge gaat qua periode feitelijk precies vooraf aan de vorige aflevering uit The Bootleg Series; nummer 11 is namelijk The Basement Tapes Complete / Raw. Deze titel verwijst naar het eerdere reguliere album van Dylan met The Band; na zijn motorongeluk dook Dylan onder in de kelder van Big Pink, het huis van The Band, om daar muziek te maken met de mannen.
In de periode tussen The Cutting Edge en The Basement Tapes, dus tussen Bootleg Series 11 en Bootleg Series 12, kreeg de zanger een mysterieus motorongeluk.
The Bootleg Series is een serie uitgaven van muziek van Dylan, bestaande uit afgewezen nummers, demo's en optredens. Het beruchte concert in Manchester in 1966, waarbij Dylan wordt uitgemaakt voor Judas, is aflevering 4 van The Bootleg Series.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten