zaterdag 26 februari 2011

Anti-regeringsbetogers

 
Groot-Arabië komt in opstand tegen zijn regeringen en leiders. Geen nieuws, natuurlijk. Sinds president Ben Ali uit Tunesië werd verdreven, is het onrustig in 'tal van Arabische landen'. Egypte, Libië, Jemen, Bahrein – de moslims komen op voor hun rechten en tegen de leiders, die vastgeroest lijken te zitten op hun presidentiële zetels.
Tegelijkertijd is in Europa ook het een en ander aan de gang in de lokale politiek. In Nederland roeren de politiek leiders zich, nu de Provinciale Statenverkiezingen eraan komen. Met name de nieuwe gedoogcoalitie maakt zich op voor een bijzondere verkiezingsdag.
In Ierland lijkt de oppositie sterk te hebben gewonnen. Een forse tegenvaller voor de demissionaire regering, die het toch zo goed leek te doen. Maar België spant de kroon in de West-Europese regeringsproblemen.
Al ruim een week heeft de Belgische formatie een wereldrecord in handen: de langste formatie uit de wereldgeschiedenis. De oorzaak van het probleem spitst zich toe op de tweetalige confrontatie tussen de Walen en de Vlamingen. Die confrontatie zorgt ervoor dat de formatie nu zo'n tien maanden onderweg is, en nog geen stap verder.
Hoe lang gaat het duren voordat de Belgen gaan demonstreren? Welke acties ondernemen de zuiderburen van ons, gaan zij ook wekenlang het plein op om een nieuwe regering te eisen? Zijn de friet-eters net zo temperamentvol als de moslims rond de evenaar? We zullen het zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten