zaterdag 26 februari 2011

CDA heeft verstandshuwelijk met PVV

Eén van de onderdelen van een middenpartij, is dat de gelederen zich doorgaans goed sluiten. Over standpunten heerst consensus, er is altijd wel een formulering te vinden waar zowel het orthodoxe als het vrijzinnige lid zich in kan vinden. Bij het CDA komt dit goed naar voren: de gereformeerde zit in dezelfde fractie als de moslim.
Maar die consensus van het Christen-Democratisch Appel lijkt nu uit elkaar te vallen. Eerst was er natuurlijk Henk Bleker, de huidige staatssecretaris van Landbouw. Afgelopen week had hij een slip of the tongue, over onder meer het hoofddoekjes-voorstel van de PVV. “Ik walg ervan.”
We kennen Bleker als die stugge Groninger die een tijdje interim-voorzitter van het CDA was. Als hij nog steeds voorzitter was geweest, was hij met gestrekt been op het idee van tuigdorpen ingegaan. Tjah, voorzitter is Bleker niet meer, en hij moest met hangende pootjes bij Wilders komen om zijn excuses aan te bieden.
Sterker nog, Bleker haalde een dag later hard uit naar Pieter Winsemius. De laatste kennen we als VVD-minister van VROM, en als schrijver van onder meer een boek over leiderschap volgens Johan Cruijf. Op basis van het natuurbeleid van het huidige kabinet, adviseerde Winsemius om op een oppositie-partij te stemmen. Oud-ministers moeten hun eigen partij niet verloochenen, aldus Bleker.
Goed, de PVV is volgens Maxime Verhagen een stabiele factor in de gedoogcoalitie. Van alle spookbeelden over deze partij is niets bewaarheid geworden, aldus de vice-premier. Zijn partijgenoot Yasar Vural denkt daar overigens heel anders over, en hij zit op de lijn van Bleker.
Vural is namens het CDA Statenlid in Zuid-Holland en heeft een eigen website. Het kabinet-Rutte/Verhagen is een 'horrorkabinet' en spreekt over 'de zieke geest van één individu'. Vural schrijft:
“Een terugblik in de geschiedenis leert ons dat deze dictators met zieke geesten zich kunnen voordoen als volksvertegenwoordigers die zogenaamd het vrije woord verkondigen, maar door chaos en verwoesting te scheppen, blijken ze hun kwade doelen te willen bereiken.”
Reden genoeg om op een andere partij te stemmen dan het CDA. Waarvan akte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten