maandag 5 maart 2012

Poetin


Vladimir Poetin is opnieuw gekozen tot president van Rusland. Officieel zijn eerste termijn. Dat heeft te maken met de juridische grondslag. Na twee termijnen als staatshoofd (Poetin was dat tussen 2000 en 2008) mag je niet opnieuw herkozen worden. Maar als je na een ambtsperiode opnieuw je verkiesbaar opstelt (zoals Poetin dat heeft gedaan), begin je weer op nul.
Sinds Poetin in 2000 Jeltsin opvolgde, heeft hij de touwtjes stevig in handen. Als premier was hij feitelijk het staatshoofd van Rusland. Medvedev was een touwtjespop van Poetin.
In Europa vinden we het vreemd. Een opvallende manier van politiek bedrijven, waar de westerse democratie weinig mee van doen heeft. Op zich heel begrijpelijk, dat je vanuit je eigen systeem een ander systeem beoordeelt.
Het probleem is dat de politiek in Rusland helemaal opnieuw opgebouwd moet worden. Het dictatoriale systeem bestaat nog steeds, zij het in afgezwakte vorm. Steeds meer komen mensen in opstand, onder leiding van onder andere Gary Kasparov.
Democratisch Rusland kost nog veel tijd. Laten we de Russen die tijd gunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen