maandag 6 mei 2013

6 mei 2002


Elf jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. De oud-columnist en voormalig hoogleraar kwam net op als politicus. Met Leefbaar Rotterdam veroorzaakte hij een politieke aardverschuiving. Met zijn eigen Lijst Pim Fortuyn zou hij landelijk een vergelijkbare schok voortbrengen.
Ware het niet dat Volkert van der Graaf een einde aan Fortuyn’s leven maakte. Met een paar rake schoten vermoordde de milieuactivist uit Harderwijk de opkomende politicus.
Net als vandaag, viel 6 mei 2002 op een maandag. Na het journaal van 18 uur, kwam een bericht binnen. “Pim Fortuyn zou zijn neergeschoten op het Mediapark in Hilversum.” Dat bericht bleek inderdaad juist te zijn.
Je vraagt je af wat er in die elf jaar is veranderd door zo’n moord. In 2004 werd filmmaker en columnist Theo van Gogh vermoord. Door een moslimfundamentalist. Vooral Submission was voor Mohammed Bouyeri een film te ver.
De Venlose politicus Geert Wilders wordt sinds jaar en dag beveiligd vanwege zijn opvattingen over de islam. En op CuraƧao is zondag de nationalistische politicus Hilmen Wiels vermoord. Waarschijnlijk niet vanwege zijn opvattingen, maar om zijn strijd tegen corruptie.
Gisteren hebben we Bevrijdingsdag gevierd. Een dag in het jaar, waarop we stilstaan bij het feit dat we weer kunnen zeggen wat we willen. Dat we niet worden onderdrukt door een buitenlandse (of “eigen”) bezetters.
De prijs voor deze vrijheid is hoog. En wordt nog steeds met een hoge tol betaald. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten