zondag 4 oktober 2015

CD: Henny Vrienten – Alles is anders


Binnen een jaar tijd is Henny Vrienten met een tweede solo-album gekomen: Alles Is Anders. Deze plaat volgt op En Toch... uit 2014. Is in een jaar tijd alles anders geworden? Dat is maar de vraag, of het moet zijn dat Vrienten op Alles Is Anders meer als Vrienten klinkt dan op En Toch...
Eerst maar even de administratie. Het album is geproduceerd door Vrienten zelf en kent net als En Toch... als bassist zoon Xander. Verder spelen ook Jan Hendriks (van Doe Maar) en Bernard Gepken (gitarist bij Daniël Lohues) mee op deze nieuwe plaat. Verder wordt hulp ingevlogen van zangeres Shirma Rouse (achtergrond bij Hier Is Alles Goed), Typhoon (rap in hetzelfde nummer), mede-Brabander Guus Meeuwis (Nooit Meer Naar De Brabant) en -naast Xander- zoon en dochter Polle (van a capella-groep Herman In Een Bakje Geitenkwark) en Meke Vrienten.
Inhoudelijk is Alles Is Anders vooral de weerslag van een ouder wordende man. Zo is er dat autobiografische Spelen Met Vuur, waarin we vooral het werkzaam leven van de muzikant te horen krijgen. Of neem Nooit Meer Naar De Brabant, een duet dus met Meeuwis. In dit lied neemt Vrienten afscheid van zijn geboorteprovincie. En dan is er nog Hier Is Het Goed, met rap van Typhoon, een klein profetisch lied over het vluchtelingendebat.
Alles Is Anders is zowel muzikaal als tekstueel een degelijk album, zoals eigenlijk alles wat Vrienten op persoonlijke titel heeft uitgebracht na de periode met 'dat bandje'. Zo was er in 2006 het duet-album Nacht, twee jaar later de hoogmis Ruimte Waar Het Licht Kan Komen, hetzelfde jaar het album Aardige Jongens (met Frank Boeijen en Henk Hofstede) plus de Kuip-concerten van Doe Maar. En vorig jaar dus En Toch....
In interviews heeft Vrienten aangegeven dat hij tot aan zijn laatste snik muziek wil blijven maken. De eerste tekenen wijzen daar ook op, want voor volgend kalenderjaar staat een tournee op de planning samen met George Kooymans (Golden Earring) en Boudewijn de Groot. En daarna? We zien het wel. Het zal niet de eerste keer zijn dat Vrienten iets in al zijn enthousiasme beloofd aan zijn fans; in 2008 gaf hij aan dat Doe Maar weer bestond en dat dit bandje ook zou blijven bestaan.
Maar alles is anders.

N.a.v.: Henny Vrienten – Alles is anders, TopNotch, 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten