zaterdag 3 oktober 2015

Eenwording

Dit weekend wordt gevierd dat Duitsland herenigd werd. Al een kwart eeuw vormen de voormalige Bundesrepublik Deutschland (West-Duitsland) en Deutsche Demokratische Republik (DDR of Oost-Duitsland) één land: Bundesrepublik Deutschland. De naam van het West-Duitse land is ook die van de oosterlingen geworden.
Het feit dat een vroegere Oost-Duitse predikant nu de bondspresident is (Joachim Gauck), vindt ik leuk en bijzonder. Zou het in Nederland mogelijk zijn dat bijvoorbeeld Arjan Plaisier regeringsleider of staatshoofd wordt?
Onze oosterburen waren 41 jaar in tweeën gedeeld. De deling van de beide Duitslanden werd het meest zichtbaar in Berlijn, waar een heuse muur door de stad liep. Het communistische regime had de Berlijnse Muur op haar grondgebied gezet, rondom het West-Duitse gedeelte van de hoofdstad. Op die manier hoopte de DDR-regering te voorkomen dat Oost-Duitsers naar het vrije westen zouden vluchten.
Ik heb zelf een maand lang in Berlijn gewoond, in het stadsdeel Mitte, voormalig Oost-Berlijn. Mijn locatie was de Auguststraße 26B, bij mevrouw Suse. Gedurende deze vier weken heb ik een mooie tijd gehad, maar ook de stad leren kennen. Wat een schitterende stad is Berlijn! Natuurlijk, de eenwording heeft de verschillen tussen het kapitalisme en het communisme doen nivelleren, maar de geschiedenis leeft nog steeds.
Het is nog lang niet zo dat het oosten een kopie is van het westen. In Oost-Berlijn zijn de winkels nog wel goedkoper, de graffiti is in het oostelijk deel nog meer aanwezig dan in het westen, de Ampelmännchen doet nog steeds zijn werk bij de verkeerslichten.
Zo is het gegaan.
Inmiddels is de Muur een toeristische attractie, zijn Oost-Duitsers het staatshoofd en regeringsleider in het ongedeelde land en is Duitsland een leidende natie binnen Europa (gezamenlijk met Frankrijk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten