maandag 5 oktober 2015

Marijke Meu


Het leuke van werken bij een nieuwsmedium, is dat je in de baas zijn tijd naar leuke dingen mag. Zo ben ik vandaag de stad in geweest in het kader van een heuse stadswandeling. De basisschoolkinderen van alle groepen 7 en 8 van de Leeuwarder basisscholen (inclusief de dorpen) zijn vandaag en morgen op zoek naar 'tante Marijke'. De kinderen doen dat in het kader van het Maria Louise-jaar 2015
Maria Louise van Hessen-Kassel was getrouwd met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, de stadhouder van Friesland. Zij werd ook wel Marijke Meu (mooie Marijke) of tante Marijke genoemd. Na het overlijden van haar man, werd tante Marijke regentes namens haar zoon Willem IV, en na diens overlijden ook nog voor haar kleinzoon stadhouder Willem V.
Elfhonderd leerlingen doen mee aan de stadswandeling. Een hele organisatie, maar dat is aan het Historisch Centrum Leeuwarden. Behalve een wandeling, is het ook een spel dat de kinderen moeten uitvoeren: 'Wie is de Meu?' De leerlingen lopen door de binnenstad, op zoek naar informatie over tante Marijke. De info krijgen ze van historische figuren, die allen met Marijke Meu te maken hebben.
Maar er is een addertje onder het gras. Want er is zowel een deel van de informatie wat onjuist is als een foutief attribuut. Het is aan de schoolkinderen om te ontdekken welke gegeven en welke fysieke eigenschappen onjuist zijn. De verschillende klassen kunnen hun concurrerende klassen “helpen” in hun zoektocht naar de waarheid.
Uiteindelijk wordt een winnaar gekozen uit de klassen die meedoen. Wie het meeste goed heeft, wint natuurlijk een prijs. De winnaar wordt halverwege november bekend gemaakt.
Het is dit jaar het Maria Louise-jaar, omdat tante Marijke 250 jaar geleden overleed.
Zo'n stadswandeling behoort tot de leuke dingen voor een journalist. De krenten in de pap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten