zondag 11 oktober 2015

Theater: Henny Vrienten – Alles is anders

Zaterdagavond zag ik in een lang niet uitverkochte Odeon in Zwolle muzikant Henny Vrienten optreden. De voormalige bassist van Doe Maar gaat de schouwburgen en theaters langs ter promotie van zijn jongste solo-album Alles Is Anders. Hoewel de nieuwe plaat er eentje is van een ouder wordende man, die Nederlandstalige reggae tot gemeengoed maakte, is een optreden van Vrienten niet een tochtje langs Memory Lane.
Eerst maar even de administratie. Alles Is Anders is het tweede studio-album van Vrienten in één jaar tijd; het vorige album En Toch... verscheen in november 2014. Werd dat album nog geproduceerd door multitalent Daniël Lohues, voor Alles Is Anders tekende Vrienten zelf voor de productie (in samenwerking met technicus Frans Hendriks). Vorig jaar begeleidde de band My Baby de zanger, dit keer heeft de bassist een eigen begeleidingsband samengesteld.
Die begeleidingsband bestond zaterdagavond uit Martijn Bosman op drums, zoon Xander Vrienten op basgitaar, toetsenist Dionys Breukers en gitarist Bernard Gepken. Behalve Breukers spelen de muzikanten ook mee op de plaat. Gepken viel bij het concert in Zwolle in voor meestergitarist Jan Hendriks; de voormalige Doe Maar-gitarist moest spelen met CCC Inc. in Amsterdam.
Alles Is Anders was een uitstekende show. Veel nummers van de nieuwe cd, waaronder het vluchtelingenlied Hier Is Het Goed, met de bijdrage van rapper Typhoon op een tape. De Zwollenaar liet afweten wegens een vakantie. Verder werd veel gespeeld uit het solo-werk van Vrienten.
Zo hoorden we ook nummers van En Toch... en kwamen zelfs nummers voorbij van Mijn Hart Slaapt Nooit (Scharrelvarken, tekst en muziek van Joost Belinfante, en Blij & Bang) en Geen Ballade. Van dit solo-debuut van Vrienten werd Als Je Wint gespeeld, wat als origineel een duet was met 'Blauwvinger' Herman Brood. Dit nummer kende niet zijn live-debuut; op het Afscheidsconcert (middag) van Doe Maar speelden de mannen dit nummer ook al met Brood.
In de toegift kwamen dan toch twee Doe Maar-liedjes van de hand van Vrienten voorbij: Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar) en Is Dit Alles.
Wat moet je na afloop van zo'n optreden zeggen? Dat Vrienten dat “vermaledijde bandje” met gemak achter zich kan laten. De bassist is uitstekend in staat om met een gedegen solo-programma te komen. Nu is het wachten op het afsluitende album van de Vrienten-trilogie in dit decennium. Maar dat misschien pas na zijn tournee met Boudewijn de Groot en George Kooymans.

N.a.v.:
Wie: Henny Vrienten met Xander Vrienten (bas), Bernard Gepken (gitaren), Dionys Breukers (toetsen) en Martijn Bosman (drums)
Wat: Alles Is Anders
Waar: Odeon, Hemmink-zaal, Zwolle
Wanneer: zaterdag 10 oktober 2015
Waarom: ter promotie van de cd Alles Is Anders
Hoe: theater-optreden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten