woensdag 7 oktober 2015

Nobelprijzen

Deze week worden de winnaars van de Nobelprijzen bekend gemaakt. Voor elke aparte categorie is weer een eigen dag. Zo werd vandaag bekend gemaakt wie de Nobelprijs voor Scheikunde kreeg: de Zweed Tomas Lindahl en de Amerikanen Paul Modrich en Aziz Sancar voor hun onderzoek naar hoe lichaamscellen beschadigd DNA herstellen.
Gisteren was het de dag voor de Natuurkunde: de JapannerTakaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald bewezen dat neutrino's massa hebben.
De Nobelprijs voor geneeskunde werd maandag bekend gemaakt en gaat naar de Ier William C. Campbell en de Japanner Satoshi Ōmura voor hun strijd tegen de rondworminfecties rivierblindheid en elefantiasis. En naar de Chinese Youyou Tu voor haar werk aan malaria.
De Nobelprijzen voor de Economie, de Vrede en de Literatuur worden nog bekend gemaakt.
Vooral de prijs voor de Literatuur is waar ik naar uit kijk. Is 2015 het jaar dat deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan Bob Dylan? Of komt er iemand anders uit de hoge hoed van de jury in Stockholm? Nog één nachtje slapen, en dan weten we het.
Vind ik dat Dylan deze prijs verdient? Ach, ik weet het niet. Waarom zou je zo'n prijs wel of niet verdienen? Je kunt er niet voor trainen, dus een Olympische gedachte kun je er niet aan vastbinden. Het lijkt haast eerder een politiek statement. Maar dat lijkt me ondenkbaar. Alsof je wereldpolitiek bedrijft met het uitdelen van heuse prijzen!
Enfin.
Morgen weten we meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten