vrijdag 30 september 2011

Schooldag

Een nachtelijk begin van de vrijdag. Het is niet voor niets dat ik blog om een paar minuten na twaalven. De reden is vrij praktisch: ik ben de rest van de dag weinig in de gelegenheid om mijn verhaal te doen. Ik ben er maar druk mee.
Eerst bezoek ik de Schooldag van de Theologische Universiteit (Broederweg) in Kampen. Als ik daar de hele ochtend en middag ben geweest, vertrek ik naar Dedemsvaart. Aldaar heb ik een reünie van mijn E&R-week. We gooien er een stukje vlees op het vuur, en slaan elkaar weer op de schouder.
Zo wordt mijn dag een dag van ontmoeten, zoals dat dan heet. Tuurlijk, ik heb er zin in. Maar ik verheug me ook al op het moment dat ik 's avonds weer in mijn bed lig.

donderdag 29 september 2011

Duran Renkema

Duran Renkema is de homoseksuele leraar uit Oegstgeest, die ontslagen dreigt te worden. De schoolmeester van de Dr. K. Schilderschool moet vertrekken, vanwege zijn relatie met een man. Het is niet het eerste “incident” van een homoseksuele leraar op een reformatorische basisschool.
Dit is koren op de molen van de liberalen. Een docent ontslaan vanwege zijn geaardheid, dat is ongehoord, ondanks de goede verstandhouding van de werknemer en de werkgever. Zoiets kan in Nederland niet meer, het Nederland waarin iedereen gelijk is, ongeacht leeftijd, ras of seksuele voorkeur.
En toch, de leerkracht kende de arbeidsvoorwaarden van de school. Hij noemt zichzelf een overtuigd christen. Daarbij is de Schilderschool principieel in het beleid – is er iets mis met consequent beleid?

Speler-coach

Roberto Carlos is momenteel de interim-coach van het Russische Anzji. Hij neemt de honneurs waar, nadat trainer Gadzji Gadzjijev aan de kant werd gezet vanwege tegenvallende prestaties. Carlos doet het trainerschap erbij – hij blijft ook speler van het team.
Zou Roberto Carlos overwicht hebben op zijn medespelers? Zou überhaupt een speler-coach meer overwicht hebben dan een trainer-coach? Waar zit het verschil in? Het zouden leuke vragen zijn voor een sportjournalist in opleiding.

Slapen

Het gebeurt nog wel eens dat ik 's nachts wakker wordt, doorgaans voor heel even. Ik hoef niet naar de wc, en heb dan evenmin een nachtmerrie gehad. Gewoon even wakker, en een goede gelegenheid om op de klok te kijken.
Zo'n situatie kan zich op verschillende momenten in de nacht plaatsvinden. Het meest prettig is het om even wakker te zijn, als je net je eerste slaapfase hebt gehad. Als je rond een uur of één wakker bent. Je ziet op de klok dat je nog heel lang kunt slapen – tijd om je dus weer om te draaien in je warme bed.
Vervelender is het wanneer je kijkt en ziet dat je nog maar een uur hebt om te slapen. Dat wordt een ongerust uur. Zul je de wekker wel horen, straks? Want dat uurtje is te kort om je moeheid weg te slapen – straks zit je in een soort slaapcoma. Je gaat ook twijfelen, want zul je er misschien nu al uitgaan? Dan kun je nog even wat kleine dingetjes doen.
Tjah, de nacht. Je kunt dan gewoon maar beter slapen.

woensdag 28 september 2011

Kabinetsgebonden budget

Het kabinet moet bezuinigen, en gaat met de kaasschaaf langs alle uitgaven langs. Onder andere het persoonsgebonden budget (pgb) moet er aan geloven. Volgens dagblad de Volkskrant is de pgb goedkoper dan hulp in natura – wat overblijft van het pgb, gaat weer terug de zorgkas in. Daarmee bespaart een pgb'er tien procent. Dat is jaarlijks 200 miljoen euro. En daarmee is de pgb-zorg dus goedkoper dan het kabinet dacht.
Je zou haast gaan denken dat het kabinet rücksichtslos wil bezuinigen. Mark Rutte en zijn ploeg moeten beter hun huiswerk gaan doen.

dinsdag 27 september 2011

Walter Rauff

Walter Rauff was een hoge nazi. Tijdens de oorlog was hij onder meer betrokken bij de bouw van een mobiele gaskamer. Je zou kunnen verwachten dat Rauff na de oorlog gestraft zou worden, wegens zijn nazi-activiteiten.
Volgens het “onvolprezen” Wikipedia vluchtte Rauff na de oorlog naar Zuid-Amerika. Hij zou één van de meestgezochte ex-nazi's zijn, toen hij zijn laatste jaren in Chili doorbracht.
Niets is minder waar. Walter Rauff is na de oorlog in dienst gekomen van West-Duitsland. Bonn stuurde hem naar Zuid-Amerika als spion. Hij verzamelde tussen 1958 en 1963 informatie over Fidel Castro en zijn Cuba.
De West-Duitsers zouden “Enrico Gomez” van alle kanten hebben bijgestaan. Het fascisme in dienst van het kapitalisme tegen het communisme. Je zou er duizelig van worden, als je de boel niet uit elkaar kunt houden.
Tegelijk maakt deze spion wel duidelijk hoe complex de mensenwereld in elkaar zit. Misschien was het communisme wel zo'n grote bedreiging, dat het kapitalisme een fascist inhuurde ter vernietiging van de Zuid-Amerikaanse heilstaat. Zoiets.
Er zijn een boel vragen te stellen. Is het wel zo goed om de wereld in te delen in 'goed' en 'fout'? En zijn er dan gradaties in die wereldindeling? Zou Rauff zijn leven gebeterd hebben en het fascisme hebben afgezworen? Waarom was hij een gezochte ex-nazi, terwijl hij vijf jaar op de loonlijst stond van West-Duitsland?
Hoe werkt de internationale politiek? Hoe moeten we deze spionage-agent bezien van uit historisch oogpunt? Was Rauff een martelaar van het fascisme? Of juist van het kapitalisme? Krijgt Rauff nu rehabilitatie door hem als westerse spion te duiden? Of is hij gezwicht voor het grote geld en de status, en blijft hij een boef?
Ik ben erg benieuwd hoe deze zaak afloopt. Het lijkt me sterk dat het bij de constatering van dit historische feit blijft. Er blijven teveel zwarte gaten in het verhaal over.

Onderkoning Donner

Het is nog helemaal niet in kannen en kruiken, dat Piet Hein Donner vice-voorzitter van de Raad van State wordt. Volgens anonieme bronnen zou Donner niet onafhankelijk zijn om de wetsvoorstellen van het kabinet te beoordelen.
Donner wordt al een tijdje genoemd als opvolger van Herman Tjeenk Willink. Behalve de huidige minister van Binnenlandse Zaken, worden ook oud-Justitie-minster Ernst Hirsch Ballin en voormalig Senaatsvoorzitter Yvonne Timmerman-Buck, die momenteel al lid is van de Raad.
Dit bewijst dat de politiek in de brede zin van het woord, een vreemde wereld is. Er wordt over personen en posities gesproken alsof het barbecuevlees is. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

maandag 26 september 2011

Richard

In de pauze van het NoordNederlandsDYLANfestivaL loop ik van de parkeerplaats weer terug naar het muziekterrein. Ik wil bijna oversteken, als ik door iemand wordt aangesproken. “Jij moet Frits Tromp zijn,” zegt de onbekende man.
Ik antwoord instemmend, waarna ik even stil val. Wie is deze man, en waarom ken ik hem niet? Moet ik hem kennen, en waarvan? Gelukkig helpt hij me uit mijn inwendige strijd. “Ik ben Richard, en ik ken je van de blogs van Tom Willems.”
Pfieuw, dat scheelt, het klopt dus dat ik Richard niet eerder heb gezien. We kennen elkaar enkel van het beeldscherm, waarbij hij wel mijn foto heeft gezien, maar ik hem nog niet eerder.
Richard bekent dat hij alleen maar het Dylan-blog leest, maar zelf nooit schrijft. Hij heeft namelijk nooit wat te melden, zegt hij. Vervolgens praten we wat over het festival, over de muzikanten en over het komende optreden van Ernst Jansz.
Na dit korte gesprekje nemen we afscheid. Ik heb weer iemand ontmoet, voor een dag.

zondag 25 september 2011

Ouderling

Een ouderling uit de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Waardhuizen is “ontslagen”. Als catecheet zou hij over de scheef zijn gegaan, nadat hij eerder als wethouder een vergelijkbare fout zou hebben gemaakt.
Ik vind dit jammer, want het incident komt behoorlijk dichtbij. De kerk stond al in een negatief daglicht na het seksueel misbruik in de Katholieke Kerk. Als protestant bleef die situatie redelijk op afstand, hoewel 'de kerk' (en ik geloof in de algemene kerk) wel beschadigd was.
Nu is ook een kerk uit mijn kerkverband beschadigd. Wat zal dit voor de toekomst betekenen? Zal deze zaak de deksel van de beerput openen? Krijgt de gereformeerd-vrijgemaakte kerk zijn eigen seksueel misbruik-affaire?
De tijd zal het leren. Tot die tijd houd ik mijn hart vast.

NoordNederlandsDYLANfestivaL

Wat ik van het NoordNederlandsDYLANfestivaL vond? Ik vond het een hele leuke dag, met leuke optredens. Al die bandjes en artiesten die regelmatig met elkaar het podium bestegen – zonder dat te hebben gerepeteerd. Een gezellige sfeer, een goede locatie, prima organisatie, ik was de koning te rijk.
Natuurlijk kan ik er veel over zeggen. Maar ik zal niet mijn recensie overdoen. Voor mij was er één absolute hoogtepunt (naast alle andere hoogtepunten en bijzondere optredens). Het optreden dat Ernst Jansz deed met The New Fools, was werkelijk voortreffelijk.
The New Fools vormden de begeleidingsband van Jansz bij de uitvoering van 'Meisje van de rode rivier'. Een mooi lied, een mooie vertaling maar bovenal dus een mooie uitvoering.
Nogmaals, ik heb me er heel erg vermaakt. Hopelijk denken de andere aanwezigen daar ook zo over.

zaterdag 24 september 2011

NoordNederlandsDYLANfestival

Eindelijk gaat het dan gebeuren, vanavond is het NoordNederlandsDYLANfestival. Een festival waar ik al een jaar op zit te wachten. In het afgelopen jaar ben ik, met alle andere wachtenden, wel zoet gehouden met twee 'Opwarmavonden'. Dat waren voorschaduwen voor vanavond.
Een festival dat moet lijken op het legendarische Woodstock. Een festival met onder meer Jacques Mees, de Nederlandse Dylan-look-a-like. Met Ernst Jansz (Dromen van Johanna). Met bekende en onbekendere artiesten. Maar voornamelijk (noordelijke) Dylanfans.
Morgen zal ik erover bloggen. Eerst maar kijken, dan kunnen we altijd nog zien.

Raymond de Roon

Ik was van plan om een stukje te schrijven over het NoordNederlandsDYLANfestival, dat vandaag plaats vindt in Mussel. Daar ga ik heen, al was het maar omdat dit festival redelijk in de buurt is. Hoewel, dat is ook weer relatief, er staat namelijk anderhalf uur voor om er heen te rijden. Ook nog hetzelfde tijdsduur terug. Het festival is in het noorden – als het meer in het midden van het land was geweest, op dezelfde afstand rijden, weet ik niet of ik daar heen zou zijn gegaan.
Maar ik wil iets zeggen over Raymond de Roon. Hij is Tweede Kamerlid namens de PVV, en is namens diezelfde partij fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad. Onlangs maakte hij de “aap-opmerking” over de Turkse premier Erdogan. Een ruzie bij de Algemene Beschouwingen was in de kiem gelegd.
Het gaat mij niet zozeer erom dat De Roon bij de PVV zit, en zulke opmerkingen maakt. Van de PVV kun je dat verwachten, of je het er mee eens bent of niet, en of je het sjiek vindt of niet. Het gaat mij om de politieke loopbaan van De Roon. Hij is namelijk eerder lid geweest van het GPV, de gereformeerd-vrijgemaakte voorganger van de ChristenUnie.
Een bijzondere overstap, van een betrouwbare partij die bekend stond als 'het geweten van het parlement' (mede dankzij de fractievoorzitters), naar een partij die bekend staat dat het de taal van Henk en Ingrid spreekt.
De Roon is natuurlijk niet de enige. Otto van der Galiën, christelijk-gereformeerd en Fries, zat tussen 2003 en 2007 in de Provinciale Staten namens de gecombineerde ChristenUnie/SGP-fractie. In maart dit jaar neemt hij een Statenzetel in namens de PVV (overigens niet te verwarren met zijn neef en naamgenoot, de VVD'er Otto van der Galiën).
Er bestaat enige verwantschap tussen klein-rechts en de PVV. Dat is de inhoud, op een aantal punten. Maar de 'vormgeving', de stijl, verschilt wel enorm. Waarom kiezen rechtse christenen, waaronder ook Bart Jan Spruyt, voor de PVV?
Wellicht leuk om eens te onderzoeken.

vrijdag 23 september 2011

Pauselijk staatsbezoek: dag twee

Vandaag is de tweede dag van het pauselijk staatsbezoek aan Duitsland. De media volgen de vorst van de Katholieke Kerk én van Vaticaanstad op de voet. Dat hoeft geen wonder te heten. De kerk staat onder druk, en nog voordat Benedictus XVI in Berlijn was aangekomen, waren er al wat relletjes. Zo weigerden linkse parlementsleden de speech van Joseph Ratzinger bij te wonen, omdat er vermenging zou zijn van kerk en staat.
Ook burgers hebben geprotesteerd tegen de komst van de paus. Onder de tienduizenden betogers waren ook homoseksuelen, die tegen het homostandpunt van de Kerk zijn.
BN/De Stem schrijft over de kerkverlating. De kerkvorst riep zijn kerkleden op om trouw te blijven aan de Rooms-Katholieke Kerk. Volgens het Reformatorisch Dagblad is het heil echter niet zozeer van de Kerk, maar komt die heil uit het joodse volk. Neemt niet weg dat dezelfde paus een handreiking doet naar moslims voor een respectvolle dialoog – volgens Nu.nl was de paus vijf jaar eerder een stuk kritischer over de islam.
Van de paus wordt gezegd dat hij in zijn jeugd lid was van de SS. Het oorlogsverleden van Duitsland telt veel gezichten. Het meest recente is het Stasi-verleden. Weliswaar geen echte oorlog, maar wel onderdeel van de Koude Oorlog. Communistisch Oost-Duitsland kende teveel veiligheid, zegt Roland Jahn. Hij was slachtoffer van de Stasi, maar ook een van de eersten die zijn geheime dossier mocht inzien na de val van de Muur. Jahn is momenteel in Amsterdam.
Er is veel te doen om Berlijn. Misschien is de Duitse hoofdstad het beste bewijs dat geschiedenis belangrijk is om het heden te interpreteren.

Elf september

Ik ben in één van de Twin Towers, samen met een vriend van mij (Matthijs? Of iemand anders?). Samen lopen we gehaast van de trappen. Het trappenhuis doet me denken aan het trappenhuis in mijn Zwolse flat. We hebben haast, omdat boven ons in de Tower een vliegtuig is gevlogen. We willen beneden zijn voordat de toren instort. Met de lift is geen optie, want die doet het niet meer.
Tijdens onze vlucht naar beneden, zitten we opeens in een vergaderhok. Tegenover ons zitten twee mannen in keurige pakken. We moeten het een en ander overleggen. Ook tijdens het gesprek willen we eigenlijk verder, want de toren kan zomaar instorten. Daar hebben we weinig zin in.
We haasten ons naar beneden, en we redden het. Het volgende moment staan we buiten en kijken we omhoog naar de Tower. Die doet sterk denken aan gebouw T van Windesheim, het gebouw waar de techneuten en ingenieurs worden opgeleid.
Hetzelfde moment zien we in de toren die erachter staat, ook een vliegtuig in vliegen. We beseffen dat we het er levend van af hebben gebracht.

donderdag 22 september 2011

Doe eens normaal, man!

De reacties op de heftige discussie waren eensgezind: dit was een dieptepunt in het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. PVV-leider Geert Wilders riep tegen premier Mark Rutte: 'Doe eens normaal, man!'
Het was een geïrriteerde slip of the tongue van de gedoogpartner van het kabinet. Wilders reageerde met zijn uitspatting op de discussie over Turkije. De premier vond het niet kunnen dat PVV'er Raymond de Roon de Turkse premier Erdogan een islamitische aap noemde. Volgens Wilders was dit niet zo gezegd. Volgens de PVV-leider is er gezegd: “Daar komt de islamitische aap uit de mouw, en hij heet Erdogan.”
Na de uitval van Wilders reageerde Rutte met: “Doe zelf eens normaal, man; je kunt toch niet praten over de Turkse premier als een aap! Dit is een idiote uitspraak.”
Ik vind het beschamend dat je zo met elkaar debatteert. Ik vraag me dan ook af hoe lang deze gedoogconstructie houdbaar is. De bom is volgens mij al gebarsten, en deze constructie zal de kerst niet halen. Het minderheidskabinet kan wat mij betreft wel door blijven gaan, maar moet niet meer afhankelijk zijn van de PVV.
Ik vind het prijzenswaardig dat de Friese PVV-fractie zich afzet tegen de landelijke trend. Eindelijk een reactie met menselijke maat. De reactie dan, de politieke statements laat ik graag voor de PVV'ers zelf. Het is mijn partij niet, maar soms kan ook deze partij op mijn sympathie rekenen.

Rechtse politiek

De Friese PVV-fractie is verhuisd. De vier PVV'ers zitten nu zo ver mogelijk van de publiekstribune, puur om veiligheidsredenen. In de Tweede Kamer maakt PVV-leider Geert Wilders zich druk over taalgebruik, selectieve bewoordingen en het in stand houden van het kabinet-Rutte/Verhagen. De geblondeerde Limburger heeft al jaren beveiliging om zich heen wandelen, en dat is geen pretje. Een verband schijnt te liggen met Wilders' rechtse ideeën.
Van een heel ander kaliber is een ander rechts geluid. Namelijk dat van kleding- en parfumfabrikant Hugo Boss. De naamgever van het bedrijf zou in de oorlog 'Hitlers kleermaker' zijn. Vandaag verschijnt in Duitsland een studie over de oorlogsjaren van het bedrijf. Ik ben benieuwd naar wat er in die studie komt te staan.
Over de Duitse politiek gesproken, vandaag zal paus Benedictus XVI een toespraak houden in het Duitse parlement. Hij doet dat als staatshoofd van de stadstaat Vaticaan. Een aantal linkse politici van onder meer de SPD en Die Linke heeft aangegeven die toespraak te boycotten. Er is immers scheiding van kerk en staat.
Ik weet niet wat het is, maar misschien geven al die conflicten en botsingen de maatschappij wel energie. Energie om als samenleving vooruit te gaan.

David de Damschreeuwer

Eindelijk is het zover, de Damschreeuwer moet vandaag voor de rechter verschijnen. Aanklacht is het verstoren van de openbare orde. Tijdens de twee minuten stilte van de Nationale Dodenherdenking van 2010 schreeuwde de man luid, waarna de groep mensen verschrikt uiteen spoot.
David, zo noemt de Damschreeuwer zichzelf. Hij heeft geen vaste verblijfplaats, maar wel weer een postadres. David ziet er netjes uit, draagt keurige pakken, een Rolex-horloge en slaapt regelmatig in hotels. Dat is het gevolg van zijn pre-dakloze bestaan, toen hij ook handelde in drugs. Dat ging goed, tot hij in 2003 op luchthaven Schiphol werd gepakt met 15 kilo cocaïne.
Het Openbaar Ministerie noemt David anders. Gennare Vincenzo P. zou hij heten, verwekt door zijn opa bij zijn moeder. Toen moeder trouwde met een Italiaanse orkestleider, kreeg David zijn Italiaanse namen.
Na zijn schreeuw op de Dam stond de Damschreeuwer bekend als 'Adam' of 'De rabbijn'. Hij kleedde zich namelijk als een joodse geestelijke. Een aantal jaar geleden verdiepte David zich in het jodendom. Of hij nou echt religieus is, is niet helemaal duidelijk. Hij lijkt meer geïnteresseerd in de bijverschijnselen, de etiquettes, dan de inhoud.
Volgende maand begint David met het publiceren van zijn maandelijkse columns. Hij heeft daarvoor al een weblog gestart. Misschien dat we via die columns kunnen lezen hoe David in elkaar zit, voor wat betreft zijn geestelijke gesteldheid.

woensdag 21 september 2011

Korfbaltrainen

De jaren dat ik heb gekorfbald, trainde ik vrijwel altijd op dinsdag (en soms ook op donderdag of vrijdag). Die training hing dan altijd als een soort schaduw over de dag. Ik probeerde op school altijd wat eerder thuis te zijn, zodat ik niet hoefde te haasten om vanuit huis naar de training te gaan. Een mentoruur probeerde ik te skippen als het even kon.
Als ik dan ook op dinsdag gym had, wilde ik niet te enthousiast doen – ik had nog een training voor de boeg. Bij een vrije dag hield ik altijd de klok in de gaten, want ik kon niet te laat komen op de training.
Maar nu train ik op woensdag en dat is een hele verademing. De dinsdag is weer gewoon de dinsdag. Nu de training op woensdag is, is het gevoel van de dinsdag verdwenen. Het is niet één op één overgegaan.
Op woensdag heb ik niet het idee dat ik me moet haasten, ondanks dat ik op dezelfde tijd train als voorheen op dinsdag (vorig seizoen). Ook hoef ik de tijd niet in de gaten te houden tijdens mijn vrije dagen.
Misschien kunnen we de dinsdag gewoon uit de week schrappen. Eén dag minder, maar dat is dan wel de dag met de meeste stress.

Portemonnee trekken

Als ik bij de Hema in de rij wil staan voor het beroemde ontbijtje, staat er een vrouw min of meer in het pad. Haar standplaats is weifelachtig, en ze staat gebogen boven haar portemonnee. Ze zoekt naar muntgeld. Net op het moment dat ik haar wil vragen of ze in de rij staat, geeft ze te kennen dat ik er wel langs mag. 'Ga maar, want ik zoek nog even,' zegt ze, terwijl ze zich met een glimlach weer buigt boven haar portemonnee.
Behendig als ik ben, pak ik een dienblad, zet daar het schoteltje op waar het ontbijt op staat, en loop naar de kassa. Daar reken ik mijn croissant, pistoletje met ei en ham en mijn koffie af, en draai me naar het gedeelte waar de tafels staan. Achter mij hoor ik de vrouw met de kassière praten.
“Toch maar een ontbijt geworden?” vraagt het meisje achter de kassa.
De vrouw laat weten dat ze twijfelde. “Ik wilde eigenlijk gewoon een kopje koffie, maar het ontbijt is goedkoper.”
De kassière valt mevrouw bij met het laatste woord. Inderdaad kun je 's ochtends beter een ontbijt kopen (1 euro) dan een los kopje koffie (2,95).
Ik kan rustig gaan zitten, want de koper en verkoper hebben elkaar gevonden. Daar was geen koehandel voor nodig.

dinsdag 20 september 2011

Extra politie en waxinelichthoudergooiers

Prinsjesdag kenmerkte zich dit jaar door de 'nadrukkelijke aanwezigheid' van de politie. Op die manier moet voorkomen worden dat er iemand een waxinelichtjehouder naar de Gouden Koets gooit. Het drama van vorig jaar moet voorkomen worden.
Waar hebben we het over? Uiteraard is het vervelend dat de koningin wordt aangevallen. Maar zij had van de hele actie geen flauw benul. Daarbij is er geen enkel (im)materiele schade opgelopen, of het moet het houdertje zijn dat kapot is gegaan.
De man die de hele actie op touw zette, was een eenling. Geen lonely wolve, maar een man die voorlopig niet meer de samenleving in komt. Zijn actie zou niet eens opzien hebben gebaard, ware het niet dat er tegenwoordig altijd en overal filmpjes van worden gemaakt.
Een behoorlijke storm in een glas water, kortom.

Stress

Ik heb vaak stress als ik de sportschool in kom. Dat heeft alles te maken met de indrukken die je te verwerken krijgt. Bij de cardio-afdeling bijvoorbeeld, staan drie televisie-schermen. Op elk scherm is een ander programma voor.
Op het linkerscherm is MTV te zien. Die zender heeft weinig meer met muziek van doen – veel meer gaat het om seks en over het paard getilde 'sweet 16'-kinderen. Op het middelste scherm draait het Journaal, gevolgd door KoffieMax. Het rechterscherm is gereserveerd voor National Geographic Channel of voor Animal Planet.
Gelukkig blijft het bij beeld, en is het geluid bij de drie schermen uit. Het zou anders een kakafonie van geluiden worden. Om dat geluidsvacuüm op te vullen, wordt een radiozender gedraaid. Doorgaans wordt er geluisterd naar Radio538 of SkyRadio.
De beelden en het geluid stroken dus niet met elkaar. Hier ontstaat dus al een vorm van kortsluiting bij mij. Het klopt niet. Maar het wordt nog erger als ik de jongeren (waar ik ook bij hoor) binnen zie komen.
Zij betreden de sporthal met hun eigen muziek. Een zwarte of witte Blackberry in de hand, met koptelefoon in hun oren. Bij duo's of trio's jongeren wordt vrij gauw duidelijk wie de leider is – de jongen op badslippers, in joggingbroek en met zwart strak hemd die het initiatief neemt.
Moet je voorstellen, drie televisie-schermen met beelden, een radiozender en dan ook nog je eigen muziek – ik wordt er gestresst van.

maandag 19 september 2011

Jodenster

Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat Joden in Duitsland een jodenster moesten dragen, zo meldt mijn Villamedia-agenda. Een geel, zeshoekig symbool, ter grootte van een handpalm. Met dit merkteken waren de Joden duidelijk zichtbaar als der Untermensch. De autoriteiten hoefden niet eens in het identiteitsbewijs te kijken, of ze met een Ariër te maken hadden.
Achteraf is het uiteraard makkelijk(er) praten. Toen al konden 'we' zien dat de nazi's bijzondere plannen zouden hebben met die bevolkingsgroep. Als we toen maar meer...
Ik weet niet wat ik zou hebben gedaan als ik toen leefde. Ik vrees dat ik de nieuwe overheid, de bezetter, in principe zou volgen. Of zou ik toch weten dat het antisemitisme niet klopte?

Berlijnse deelstaatverkiezingen

De SPD blijft de grootste partij in Berlijn. Wel moeten de sociaal-democraten op zoek naar nieuwe coalitiepartijen. Want het CDU heeft verloren, evenals coalitiepartij FDP. De Piratenpartij heeft één zetel in het deelstaatparlement bemachtigt. En de Vrijheidspartij, de zusterpartij van de PVV, komt niet in de buurt van de kiesdrempel.
Berlijn blijft dus politiek links, hoewel het al jaren minder extreemlinks is dan tijdens de Koude Oorlog. Misschien is de sociaaldemocratie wel de beste manier om de dictatuur van toen om te buigen in de vrijheid van nu. Maar is dat de enige reden voor de winst voor de SPD?

zondag 18 september 2011

De piraten van Berlijn

Berlijn is mijn stad geworden. Tot twee keer toe ben ik er geweest – een keer als werkweek tijdens mijn opleiding Journalistiek, de tweede keer met een ouderenreis. De Duitse hoofdstad staat symbool voor de hele naoorlogse geschiedenis. Alles wat Europa heeft gekenmerkt, van fascisme, Muren en Gordijnen, communisme en kapitalisme, is in Berlijn samengevat.
Meer nog dan het indrukwekkende Praag heeft Berlijn iets in mij losgemaakt. Die geschiedenis heeft me enorm getrokken. Ik ben van plan om ooit, als ik later groot ben, in Berlijn te gaan wonen. Een huisje daar huren of kopen, en dan die stad mij eigen maken. Maar die plannen moeten nog uitgewerkt worden.
Berlijn is behalve de ongedeelde Duitse hoofdstad, ook een deelstaat van Duitsland. Vandaag worden in de Berlijnse deelstaat “gemeenteraadsverkiezingen” gehouden. Tweeënhalf miljoen inwoners mogen een nieuw parlement kiezen. Ik ben wel benieuwd hoe mijn stad het gaat doen.
De NOS heeft vandaag over die verkiezingen een interessant blog geschreven. Naar verwachting gaan de sociaaldemocraten winnen. Maar opvallende binnenkomer is de Piratenpartij, een zusterpartij van de Zweedse Piratenpartij.
Behalve standpunten die te maken hebben met internet, zoals legaal downloaden van muziek en films en privacy, is de Piratenpartij voorstander om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen – naar nul jaar. Deze partij, met ongeveer drieduizend Berlijners als lid, komt boven de kiesdrempel uit en komt dus in het Berlijnse parlement.
Berlijn, mijn stad. Zullen de bestuurders daar straks gecontroleerd worden door moderne piraten?

De smaak van de macht

'Ik zie Geert Wilders nog op de drempel van mijn kamer staan. Hij zegt: “Mijn naam is Wilders” en dan realiseer ik mij, dat ik hem nog nooit gesproken of gezien heb en dat ik meteen het ijs moet breken. Dus ik loop op hem toe en zeg: “Mijn naam is Ruud Lubbers en als u het goed vindt gaan we elkaar tutoyeren”, en even later zit ik tegenover hem en hebben we meteen een gesprek.'
Ruud Lubbers, pagina 86

Maar u bent niet aan uzelf gaan twijfelen van: wat heb ik fout gedaan?
'Ach, fout gedaan. We wisten dat het een lastige periode zou worden, ik heb er welbewust voor gekozen, ik heb me volledig gegeven in de campagne, meer zat er niet in.'

Het straalt toch op je zelf af?
'Ik ben niet met mezelf bezig.'
Jan Peter Balkenende, pagina 131
Uit: Annemarie Gualthérie van Weezel – De smaak van de macht, Gesprekken met oud-premiers

zaterdag 17 september 2011

Aankijken

Nog zoiets waar ik me aan kan ergeren: het aangekeken worden. Onderschat die manier van kijken niet. Mensen die je vanuit de auto of vanaf de fiets bekijken, alsof je een wandelende opzienbarendheid bent. Ze schrikken terug als jij ze in hun ogen aankijkt of aanspreekt.
Of wanneer je eigenlijk al te ver bent, en de desbetreffende verkeersdeelnemer kan zijn hoofd niet meer goed buigen.
Of wanneer ze zich opeens bedenken dat ze deel uitmaken van het verkeer, en zich op de weg moeten richten.
Mij hebben ze er niet mee, ik houd mijn blik maar bij mezelf. Het is de ander die last van mij heeft. Maar ik weet niet waarom. Ik hoop maar dat mijn boek mij die populariteit heeft geleverd.

vrijdag 16 september 2011

Knipperlicht

Het knipperlicht vind ik een bijzonder onderdeel van de auto. Binnen anderhalve seconde is de lamp aan en uit geweest. Een oranje lichtje die vaker aan en uit gaat, dan dat ik met mijn ogen knipper. En toch een essentieel stukje auto.
Een relatie is soms ook als een knipperlicht: nu weer aan en dan weer uit. Als je heel snel kijkt, zou je kunnen zeggen dat een relatie weer aan is. Of juist weer uit. Terwijl op langere termijn beide statussen gepasseerd zijn. Een knipperlicht-relatie, niet per definitie een essentieel stukje leven.
Dat knipperlicht in de auto, dat is een essentieel stukje, maar ook een frustrerend stukje auto. Met name bij rotondes. Ik heb vaak bij een rotonde gewacht vanuit de veiligheid, om dat ik niet meer er vanuit ging dat de bestuurder van de auto zijn knipperlicht aan zou doen. En daarom dus over de autobaan zou rijden waar ik moest oversteken.
Het tegenovergestelde gebeurt ook, dat ik over wil steken en dat een auto zonder knipperlicht toch rechtsaf is geslagen. De automobilist laat weten dat hij niet gediend is van mijn actie, en toetert nog maar eens een keer. Ik had toch beter moeten weten bij die rijder?
Dat knipperlicht-beleid stoort me enorm. Andere bestuurders zijn namelijk op die manier onberekenbaar. Je kunt niet op ze aan, want je weet niet wat ze gaan doen.
Maar misschien ben ik wel de enige die dat denkt.

donderdag 15 september 2011

NRC

Het NRC Handelsblad wil een ochtendeditie gaan uitbrengen, naast de al bestaande avondeditie. Op deze manier wil de krant een nieuwe doelgroep aanspreken, die de krant liever 's ochtends dan 's avonds leest.
Begrijpelijk, maar niet logisch. Want de avondeditie is voor mensen die graag eind van de middag het nieuws en de achtergronden willen lezen. Degenen die de NRC in de ochtend willen lezen, zijn met name jongeren, studenten. En die lezen de NRC Next, het jongere broertje van het Handelsblad.
NRC-Ochtend gaat daarom concurreren met NRC Next. En dat lijkt me geen handige zet.

Rawagede

De Nederlandse Staat is wel degelijk verantwoordelijk voor de moord op 47 Javanen in Rawadege. Een schadevergoeding komt dan ook de kant op van de weduwen. De moord op de Javanen is gepleegd tijdens de 'Eerste Politionele Actie'.
Die Politionele Acties waren indertijd bedoeld om de Indonesische vrijheidstrijders op te sporen. Net na de Tweede Wereldoorlog wilde Nederland zijn belangrijkste kolonie niet kwijt. Nederlands-Indië was een belangrijke inkomstenbron, en geld had Holland nodig voor de wederopbouw.
Adam Admiraal was één van de mannen, die zich vrijwillig aanmeldde voor de Politionele Acties. Zij streden voor God, Neerland en Oranje, in de stellige overtuiging dat zij moesten doen. De acties hadden niet het gewenste resultaat. Onder druk van Amerika, die via de Marshall-hulp een belangrijke invloed had, liet Nederland de Aziatische kolonie los.
Admiraal heeft nooit spijt gehad van zijn actie. In die tijd koos hij voor het goede. Achteraf is het makkelijker oordelen of de Politionele Acties goed of niet goed waren.
Afgelopen zondag overleed Adam Admiraal. Hij is 86 jaar geworden.

woensdag 14 september 2011

Alleen

“Wij hebben vandaag ook een aanbieding, vijf stengels voor tweevijftig,” zegt de jongen achter de balie van Bakker Bart. Ik schat hem begin twintig, en onlangs zijn cursus Commerciële Verkoop achter de rug.
“Nee, doe maar gewoon twee,” zegt de dame voor de balie. Haar haar is variërend van donkergrijs tot lichtgrijs. Ze draagt een glimmende regenjas en een paarse ribbroek. “Ik ben maar alleen. En doe maar een aardbeiengebakje.”
Op dat moment heb ik terstond met de vrouw te doen. Ik vind haar zielig, en denk me in dat ze een weduwe is. Niet dat ik aanleiding heb om de vrouw te moeten troosten. Ze zal zich met haar nieuwe situatie wel verzoend hebben.
Maar toch, op zo'n manier in een redelijk volle broodzaak zoiets te moeten meedelen – leuk is anders.

Sprongetje

Vandaag had ik weer zo'n momentje. Een kort moment, maar lang genoeg om het erover te hebben. Mijn hart maakte vanmorgen een klein sprongetje. Van blijdschap, wel te verstaan. Want in alle bescheidenheid, heeft mijn blog effect op andere mensen.
Niet dat er hele volksstammen zijn die mijn blog lezen en daarvan opknappen. Nee, sterker nog: het gaat om 'maar' één persoon. Maar ik weet het, wie één mens redt, red de wereld. Nogmaals, ik heb niemand gered of genezen.
Wel heb ik iemand aan het bloggen gezet. Mijn collega-schrijver Danny vander Linden is sinds kort aan het bloggen geslagen. Naast zijn professionele website, schrijft hij dus ook blogs. Daarmee hebben we er een nieuwe held bij.
Welkom, Danny.

dinsdag 13 september 2011

Het Nederlandse Horloge

Ik kreeg vandaag een e-mail van een lezer van mijn nieuwsblog. Hij vroeg mij om het ISBN-nummer van 'Het Nederlandse Horloge', het boek van Tadeusz Sobolewicz. Deze Pool overleefde zeven concentratiekampen, mede dankzij een horloge dat hij van een Nederlander kreeg.
Ik werd op dat boek geattendeerd door de buschauffeur van mijn Auschwitz-Berlijn-reis. Volgens hem was het een aangrijpend boek. Ik besloot 'Het Nederlandse Horloge' te kopen, toen ik bij de winkel van Auschwitz was. En inderdaad, een bijzonder boek.
Blijkbaar zijn er meer mensen die dat vinden. Die meneer die me vandaag mailde, is niet de eerste die me vraagt naar mogelijkheden om het boek te kopen. Het boek is populair, maar ook verdraaid lastig te kopen. Volgens mij is dat boek ook alleen maar in Auschwitz te koop.
Het zou best interessant zijn om eens uit te zoeken waarom 'Het Nederlandse Horloge' zo populair is. Komt het door de schaarsheid? Komt het door het verhaal? Misschien moet ik er maar eens achteraan.

Duizendste blog

Dit is een emotioneel moment. Ik schrijf namelijk mijn duizendste persoonlijke blog. Vijf jaar geleden schreef ik mijn eerste blog op het vriendennetwerk Hyves. Later volgden de blogs op web-log (2007 – 2011). Sinds enkele weken blog ik verder op Blogspot. De laatste jaren blog ik ook Dylan-verhalen op het blog van Tom Willems.
Al die blogs bij elkaar, dat zijn er nu dus duizend. Ik heb niet alles meegeteld. Zo zijn mijn blogs waarin ik commentaar op het nieuws leverde (33 blogs), niet meegeteld bij die duizend. Evenmin mijn politieke blogs over mijn eerste jaar bij PerspectieF (346 blogs). Ook zijn mijn nieuwsblogs (403 blogs) niet meegeteld om dat aantal van duizend te halen.
Had ik die blogs wel meegeteld, gezamenlijk goed voor 782 blogs, dan staat de teller nu op 1782 blogs. Geschreven dus in vijf jaar, waarbij ik de frequentie van het aantal blogs de laatste jaren wel heb opgevoerd.
Duizend persoonlijke blogs, waar zal het eindigen? Is dit het einde van het begin? Ik weet het niet. Wat mij betreft komen er nog minimaal duizend blogs bij.

maandag 12 september 2011

Tandarts

Vanmiddag lag ik onder de grote gele lamp van mijn tandarts. Een reguliere controle bij mijn eigen tandendokter. Het was voor het eerst weer, nadat ik een half jaar geleden mijn vier verstandskiezen kwijt raakte. Dat was na een eveneens reguliere controle. Ik had één geluk: nu hoefden mijn kiezen er niet uit. Ze zijn er immers al uit.
De tandarts was blij me weer te zien. Of ik nog wel terug durfde te komen na het getrek van zes maanden eerder. Ik durfde wel, mij kon toch weinig meer gebeuren. Met een paar minuten stond ik inderdaad weer buiten. Niets aan het tandje.

Archief

Het leuke van een weblog bijhouden, is dat je op die manier een heel archief opbouwt. Je moet er dan wel voor zorgen dat je een back-up hebt. Want als je blogt bij Web-log, en je hebt je verhalen niet ergens anders opgeslagen, dan zit je met de gebakken peren.
Ik heb in de afgelopen jaren al best wat geblogd. Honderden blogs verschenen van mijn hand. Eerst via Hyves, later via web-log, weer later kwam Blogspot en JournalistFrits.nl er bij. Een breed scala aan onderwerpen is voorbij gekomen. Opmerkelijke berichten, opvallende berichten, verhalen waar ik persoonlijk weinig of juist veel mee had.
Een heel archief, het is een bewijs van mijn meters die ik al schrijvende maak. En het leuke is, iedereen kan en mag het lezen!

zondag 11 september 2011

9/11 en God

De aanslagen van '11 september' zijn een aanleiding om vragen te stellen over God. Waren de vliegtuigkapingen onderdeel van Gods leiding? Of nog sterker, was '9/11' een straf van de Almachtige?
Voor wat betreft de moslims waren de aanslagen inderdaad een opdracht van Allah, die weliswaar rechtvaardig en barmhartig is, maar ongenadig in zijn optreden. Niet voor niets vlogen de vliegtuigen 's ochtends vroeg in het financiële hart van de westerse wereld. Daarmee was het startsein gegeven voor de strijd van het financieel achtergestelde 'oostblok', met de islam als overheersende godsdienst, tegen het rijke kapitalistische 'westblok' met het christendom als overheersende godsdienst.
De war on terror gaat dus niet alleen over de enige gelovige tegen de anders gelovige. Het is ook de strijd tussen de economische klassen in de wereld. In zekere zin is die strijd te vergelijken met de Arabische Lente van vandaag de dag. Een beperkte bovenlaag deelt de lakens uit, en spint er garen bij – in materieel opzicht. De grote midden- en onderklasse moet het onderspit delven. Dat gaat goed, tot de midden- en onderklasse zich verenigen tegen de bovenklasse.
Zijn die menselijke ontwikkelingen een straf van God, de 'christelijke God'? Dat durf ik niet zo te zeggen, daar durf ik mijn handen niet voor in het vuur te steken. Wel is het een teken van de eindtijd, een aankondiging dat Jezus terugkomt. '9/11' was een harde klap – maar hoe harder de klap, hoe eerder Jezus terugkomt.
Overigens, die klap is een drama voor iedereen die er persoonlijk mee te maken heeft. Ik wil dat verdriet niet bagatelliseren of tekort doen. Maar laat die harde klap als aankondiging van Jezus' wederkomst een troost zijn voor de nabestaanden.

De dag dat mijn leven...

Het was op een dinsdag, ik kon het mentor-uur op het Gomarus skippen. Dat vond ik toen prettig, aangezien ik op de dinsdag doorgaans redelijk moest haasten. Uit school gelijk alvast omkleden voor de korfbaltraining, nog eten en dan richting Mildam fietsen. Een uur eerder uit school, leverde me dan wat extra lebensraum op. Ik hoefde me dan niet te haasten, en kon zelfs wat relaxed televisie kijken.
Zo ook op die dinsdag. Ik zette de televisie aan op zoek naar iets aangenaams. Op één van de publieke netten zag ik live-beelden van CNN. Ik besloot om daar even te blijven kijken, want dit betekende dat er iets aan de hand zou zijn. Maar wat het precies was, wist ik nog niet.
Langzaam maar zeker werd het me duidelijk dat die live-beelden op het World Trade Centre waren gericht. En dat er een vliegtuig in één van die torens was gevlogen. Later was ik via de televisie getuige van het tweede vliegtuig en de instortende torens.
Die dag vormde het begin van mijn 'zelfbewustzijn'. Sinds die dag begon ik me meer en meer te interesseren in de politiek, de maatschappij, mijn omgeving, en legde ik mij meer en meer toe op het schrijven. Niet dat ik dat daarvoor niet had gedaan.
Vergelijk het met het moment dat je ten huwelijk wordt gevraagd: er gaat twee, drie jaar verkering aan vooraf, je hoopt erop, je verwacht het, maar op het moment suprême komt het toch onverwacht. Dat moment vormt de start voor een periode van drukte.
Zo vormde 9/11 het begin van mijn volwassenheid. Of ik die periode van ontwikkeling heb afgesloten, weet ik niet. Daar denk ik nog over, en een blog daarover volgt te zijner tijd.

zaterdag 10 september 2011

Plasterk en Cohen

Terwijl de euro van de ene crisis in de andere valt, reageert het kabinet in Europees verband op de ontwikkelingen. De miljarden vliegen om de oren, en je moet goed in de materie zitten om te begrijpen waar het allemaal om gaat. Je mag van een oppositiepartij als de Partij van de Arbeid de nodige tegengas verwachten bij plannen van het kabinet.
Die tegengas komt er ook, en ook van de PvdA. Maar niet van de man waarvan je het zou verwachten. Job Cohen, de partijleider, is weinig in beeld tijdens de NOS-momenten. Het is voormalig minister en wetenschapper Ronald Plasterk die het woord voert op dit ingewikkelde terrein.
Uiteraard besteed je de dingen uit aan de mensen die er verstand van hebben. Maar zou het voor Cohen niet een geschikt moment zijn om zijn leiderschap van de socialisten te bevestigen?

vrijdag 9 september 2011

Veilig thuiskomen

“Veilig thuiskomen heb je zelf in de hand.”

Met deze slogan wil de overheid verantwoordelijk gedrag onder automobilisten stimuleren. Dat recht heeft de overheid – sterker nog, in de strijd tegen hufterig rijgedrag, zijn vergelijkbare campagnes van de regering geoorloofd. Weg met het asociale gedrag op de weg.

Maar de oneliner die sinds jaar en dag wordt gebruikt, daar heb ik wel iets tegen. Want veilig thuiskomen heb je lang niet altijd zelf in de hand. Wat te denken van die automobilist, die zonder uitkijken op een T-splitsing aanrijdt, en op die manier op andere weggebruikers inrijdt? Wie zich in die situatie keurig aan de regels houdt, heeft veilig thuiskomen niet zelf in de hand.

Deze slagzin werkt dus alleen als iedereen zich er aan houdt. Maar ja, lang niet iedereen is een 'heilig boontje'.

Jorge Semprun – De grote reis

Misschien komt dit reliëf, deze droge etsnaald die de figuur van Sigrid onderstreept in het verhaal dat ik, als het nodig is, van deze avond zal moeten maken, misschien komt dit plotseling obsederende belang van Sigrid alleen maar voort uit de uiterste, brandende spanning die zij verpersoonlijkt, tussen het gewicht van dat verleden en het vergeten van dat verleden, alsof haar gezicht, glad en schoongewassen door eeuwen van trage en noordelijke regens, die het heel zacht gepolijst en gevormd hebben, haar eeuwig frisse en zuivere gezicht, haar lichaam, nauwkeurig aangepast aan de zin voor jeugdige perfectie die diep in iedereen verborgen ligt, en die bij alle mannen die ogen hebben om te zien, dat wil zeggen, ogen die werkelijk open zijn, werkelijk bereid zich te laten overstromen door de realiteit van de bestaande dingen, die bij hen allen een wanhopige haast om te bezitten zou moeten opwekken, alsof dit gezicht en dit lichaam, tientallen, misschien wel duizenden malen door de modetijdchriften gereproduceerd, er alleen maar waren om dit lichaam en het gezicht van Ilse Koch te doen vergeten, dat korte, dikke, rechte lichaam, kaarsrecht op rechte, stevige benen geplant, dat harde, zindelijke, onmiskenbare Germaanse gezicht, die lichte ogen, net als de ogen van Sigrid (maar noch de foto, noch de nieuwsjournalen die op dat moment gedraaid en sindsdien herhaald, en opnieuw in bepaalde films opgenomen, lieten zien of de lichte ogen van Ilse Koch, net als de ogen van Sigrid, groen waren, of wel licht van een lichtblauw, of van een staalgrijs, of eerder van grijs staal), die ogen van Ilse Koch, rustend op het blote bovenlijf, de blote armen van de gevangene die ze, enkele uren tevoren, tot minnaar gekozen had, haar blik, die reeds de witte en ongezonde huid uitsneed volgens de stippellijntjes van de tatoeëring die haar aandacht getrokken had, haar blik die zich reeds het mooie effect voorstelde van die blauwe lijnen, die bloemen of zeilschepen, die slangen, die zee-algen, die lange vrouwenharen, die windrozen, die zeegolven, en die zeilschepen, nog meer zeilschepen, opengevouwen als krijsende meeuwen, hun mooie effect op de op de perkamentachtige huid, die door de een of andere chemische behandeling een ivoorachtige kleur heeft gekregen, schemerlampekampjes die alle lampen van haar salon bekleden waar, als de avond gevallen is, op dezelfde plaats waar ze, glimlachend, de gevangene binnen heeft laten treden, door haar uitgekozen als instrument van genot, dubbel zelfs, ten eerste in de handeling zelf van het genot, en tenslotte om het veel duurzamer genot van zijn perkamentachtige, op gepaste wijze behandelde, ivoorkleurige huid, doorstreept met de blauwachtige lijnen van de tatoeëring die aan de schemerlampekapje een onnavolgbaar cachet verleenden, daar, op diezelfde plaats, languit liggend op een divan, verzamelde ze de officieren van de Waffen-SS rond haar echtgenoot, de commandant van het kamp, om een van hen op de piano de een of andere romance te horen spelen, of een echt pianostuk, iets ernstigs, wie weet een concertu van Beethoven; alsof de lach van Sigrid, die ik in mijn armen hield, daar alleen maar was, zo jong, zo vol beloften, om uit te wissen en in de definitieve vergetelheid te doen verdwijnen die andere lach van Ilse Koch in het genot, in het dubbele genot van het ogenblik en van het schemerlampekapje dat als getuige over zou blijven, als schelpen, meegebracht van een week-end aan zee, of gedroogde bloemen, als herinnering aan het genot van het ogenblik zelf.

Uit: Jorge Semprun – De grote reis, blz. 119 – 121, eerste druk 1964

donderdag 8 september 2011

Eigen schooltijden

Het is al weer even geleden, maar onlangs hoorde ik over een proef op school. Niet op een middelbare school, waar de laatste decennia al veel is geëxperimenteerd. Nee, dit maal is de basisschool aan de beurt voor een proef.
Kinderen mogen 'zelf' hun begin- en eindtijd bepalen op school. Wie om half negen begint, is om twee uur klaar. Wie een half uur later begint, mag om half drie weer naar huis. Wie uiteindelijk om half tien begint, kan om drie uur de vrijheid tegemoet.
Zo is het principe.
Met als gevolg dat er geen gezamenlijke lessen meer zijn. Want die kunnen natuurlijk slecht gegeven worden, als iedereen op een ander moment het lokaal binnen komt lopen. Mocht dit project slagen, dan is de kans aanwezig dat meer scholen deze schooltijden mogen overnemen.
Ik kreeg gelijk de kriebels bij het horen van dit nieuwsbericht. Niet omdat ik direct zo enthousiast erover was. Sterker nog, ik denk juist dat het niet goed is, zeker niet voor kinderen. Juist op de leeftijd van de basisschool moeten kinderen leren om gezamenlijk iets te doen. Op elkaar wachten als groep. Daar heb je veel aan, ook voor 'later'.
Op deze manier wordt het individualisme al op jonge leeftijd gevoed. Dat heeft eigenlijk alleen maar negatieve gevolgen. Thomas Rosenboom heeft daar ooit een mooie lezing over gegeven, 'Denkend aan Holland'. Het individualisme ten top.
Het zijn zo maar wat losse gedachten, en ik zit te weinig in het onderwijs om er goed iets over te zeggen. Wellicht dat iemand anders mij kan helpen nadenken over dit thema.

Woedende bloggers

Tot niet zo heel lang geleden blogde ik via Web-log. Ik ontdekte deze blog-site, nadat iemand anders daar ook gebruik van maakte. Een handig blog, eenvoudig in gebruik. Na wat blogs op vriendennetwerk Hyves, stapte ik in 2007 over op Web-log. Ik schreef er regelmatig op; sinds ik was afgestudeerd publiceerde ik zelfs dagelijks een pennenvrucht.
Web-log, onderdeel van media-bolwerk Sanoma, kondigde begin van de zomer keurig aan dat zij gingen verhuizen. Een nieuwe server en een nieuw blog-programma vormden het nieuwe beloofde land. De verhuizing zou één dag wat problemen kunnen veroorzaken, maar dankzij de goede voorbereiding bleven de verwachte problemen beperkt.
De verhuizing bleek echter een utopie. Die ene dag dat mijn web-log (samen met al die anderen) offline zou zijn, duurt langer dan 24 uur. Sterker nog, zelfs nu is mijn oude blog niet toegankelijk. Geen wonder dat een aantal bloggers klaagt in dagblad De Pers.
Ik ben in ieder geval overgestapt op Blogspot. Want het wachten op Web-log duurt me te lang. Ik moet dagelijks kunnen bloggen. Dat Sanoma de boel niet op orde heeft, is voor mij geen excuus. Je mag van zo'n groot bedrijf meer verwachten.

woensdag 7 september 2011

Hema-ontbijt

Ik zit in de lunchroom van de plaatselijke Hema. Het is net negen uur in de morgen. Net als gisterochtend, heb ik besloten om bij de Hema te gaan ontbijten. Voor slechts één euro een croissant, een pistoletje met ei en bacon, plus een kopje koffie. Dat laat ik me niet ontgaan.
Ik zit op een plekje aan de zijkant, drie rijen vanaf het grote raam. Dat raam is een stuk glas waarin zowel naar buiten als naar binnen kan worden gekeken. Tijdens het eten is het dus kijken en bekeken worden. Ik stoor me er niet aan, omdat ik zelf dus naar buiten kijk.
Aan een tafeltje, ongeveer in het midden, zit een meisje van ongeveer dertien jaar met haar moeder. Ook die twee ontbijten samen, zoals een moeder dat met haar opgroeiende dochter doet. Als ik naar buiten kijk, moet ik langs het meisje naar buiten kijken. Even vraag ik me af of dat meisje niet gewoon op school moet zitten.
Zo af en toe komen onze ogen in contact. Het meisje lacht elke keer lief als we elkaar aankijken. Misschien zet zij op deze manier haar eerste schreden op het liefdespad. Probeert ze me te versieren. Maar ach, zij is veel te jong. Dat zal ze ook wel weten. Al was het maar omdat ze dit oogcontact met haar moeder bespreekt. Moeder de vrouw zal het haar dochter wel uitleggen.
Ik eet mijn laatste eten weg, en zet de afwas in de daarvoor bestemde kast. Zal ik het meisje nog eens ontmoeten bij het Hema-ontbijt?

Onderweg

Gisteravond was ik onderweg. Ik was in Zwolle voor een vergadering van E&R. Na afloop werd ik, samen met twee andere bestuursleden van Beerze, op het station afgezet. Eén bestuurslid moest de trein van 21.56 uur richting Emmen halen. Die heeft ze ook gehaald.
Ik moest met de andere collega nog wachten op het station. Ik had me voorbereid op nog zo'n twintig minuten wachten. Op het moment dat ik de trap afliep, kwam er een aankondiging. “Dit is een bericht voor reizigers richting Leeuwarden,” zei de omroeper.
Ik bereidde me voor op een vertraging, waardoor ik nog langer zou moeten wachten. “Er staat een extra trein gereed op spoor 3A. Deze trein zal over enkele minuten vertrekken.”
Dat was dan weer een meevaller. Zo vaak maakte ik niet mee, dat er een extra trein werd ingezet. Zeker niet op zo'n laat tijdstip. Ik maakte daarom dankbaar gebruik van deze gelegenheid. Het kwam mij duur te staan.
Want in Heerenveen aangekomen, regende het flink. Bij elke stap die ik zette, leek het harder te gaan regenen. De wind viel mee, maar het water viel met bakken uit de hemel. Ik kon door mijn bril al gauw niets meer zien. Over mijn bril kijkend, zag ik dat de straten volledig blank stonden. Over was het nat.
Mijn jas was doorweekt, ik voelde het water op mijn armen en zelfs op mijn rug. Mijn spijkerbroek was doorweekt, het water kwam tot aan mijn botten. Zelfs mijn leren schoenen waren niet bestand tegen zoveel water – mijn sokken sopten in mijn schoenen.
De eerste herfststorm van het seizoen, hoorde ik vanmorgen Eva Jinek zeggen. Voor mij was het de eerste heftige herfststorm sinds jaren. Lekker onderweg.

dinsdag 6 september 2011

Duurzame dinsdag

Het is vandaag 'Duurzame Dinsdag'.
Het zou volledig langs me heen zijn gegaan, ware het niet dat mijn journalisten-agenda deze dag heeft genoteerd. Toch prettig om te weten, dat we vandaag stil staan bij alle duurzame alternatieven in de wereld. Fijn dat een koffertje met die alternatieven wordt aangeboden aan staatssecretaris Henk Bleker.
Ik weet dat ik wat cynisch klink. En zo bedoel ik het helemaal niet. Want het is goed dat we op de alternatieve en duurzame toer gaan. Reductie is niet de heilige oplossing. Met vermindering van het verkeerde, los je het verkeerde nog niet op. In het kader van rentmeesterschap mogen we best iets doen voor de wereld.
Maar toch, om nou voor alles wat je doet een speciale dag uit te roepen...?
Als ik het niet had geweten, zou ik vandaag misschien geschreven hebben over mijn Hema-ontbijt. Of over de E&R-vergadering. Of over het feit, dat twintig jaar geleden Leningrad weer Sint-Petersburg werd. Of dat...

maandag 5 september 2011

Pensioen

Vandaag zou Freddie Mercury 65 jaar zijn geworden. Hij kon zijn eerste AOW ophalen bij de staat. Maar zijn verhaal is bekend. Bijna op de kop af twintig jaar geleden stierf hij ten gevolge van een verkoudheid. De aids had zijn afweersysteem helemaal afgebroken.
De laatste foto's van Mercury laten een afgetakelde man zien. Hij was niets meer van wat hij ooit was, de man die hele stadions toonladders kon laten zingen. Ook in de laatste clips werd zijn sterk vermagerde lichaam nog wat opgevijzeld. Met wat make-up en lichtvallen. Voor wat het waard is.
Jammer dat Mercury dood is. Hij was één van de meest extravagante en muzikaal-begaafde mensen.

Uitstervend beroep

Toen ik zes jaar geleden koos voor de opleiding Journalistiek, was mijn vader minder enthousiast. Hij was niet teleurgesteld dat ik niet voor het onderwijs koos. Hij maakte zich meer zorgen over mijn toekomst. Rond die tijd was er namelijk een aantal journalisten vermoord. En mijn vader zag de bui natuurlijk al hangen.
Waren het toentertijd met name buitenlandse journalisten, afgelopen zaterdag werd een Vlaamse journalist vermoord. Dat komt dan wel heel dichtbij. Er hoeft maar één gek te zijn, die besluit om je om te brengen, en je bent de pineut.
Ik vraag me af of ik ook een object ben voor zo'n gek. In alle bescheidenheid denk ik van niet. Ik denk dat ik gewoon door kan gaan met mijn schrijverijen. En trouwens, ik denk ook dat Nederland te klein is voor dat soort dingen – maar ja, Vlaanderen is ook niet het grootste gebied ter wereld.
Mocht het me echt te heet onder de voeten worden, zou ik altijd nog kunnen kiezen voor een baan in het onderwijs.

zondag 4 september 2011

Journalistiek

Met mijn keuze om Journalistiek te gaan studeren, week ik af van de studie- en beroepskeuze van mijn vier broers. Zij zijn op de een of andere manier in het onderwijs terecht gekomen. Zelfs mijn broer Hugo, met de groene vingers, staat nu voor de klas.
Niet dat ik zo recalcitrant ben, maar een baan als leraar of docent heeft me nooit gegrepen. Liever zat ik met mijn neus in een boek. Of had ik een pen in de hand om te schrijven. Dát greep me wel, en was een belangrijk onderdeel in mijn keus voor Journalistiek.
Dat ik naast lezen en schrijven ook het nieuws volgde, was mooi meegenomen voor mijn nieuwe opleiding. Heel erg op mijn plek zat ik de eerste twee jaar nog niet, hoewel ik wel veel leerde. Ik kreeg de draai pas te pakken, toen ik aan het begin van het derde jaar een minor volgde. 'Verhalen', waarbij het journalistieke werk werd losgelaten.
Eindelijk had ik kans om in 'de baas zijn tijd' te doen wat ik het liefste deed: schrijven van fictie, proza en poëzie. Daar was de hele opleiding mij het meest om te doen geweest.
Nu kan ik zeggen dat ik mijn droom heb waargemaakt. Ik mag mezelf auteur noemen. Maar ik ben er nog niet. Wat mij betreft is dit 'slechts' het begin, het startpunt. Waar ik uitkom, zie ik wel.

zaterdag 3 september 2011

Voetbal International

René van der Gijp stopt voorlopig met zijn media-optredens. Dat betekent onder meer dat hij niet meer aanschuift bij de uitzendingen van Voetbal International (VI). Reden voor zijn radio-stilte is zijn oververmoeidheid.
Ik vindt Gijpie een aanvulling voor het programma. Iemand die nergens aan gebonden is, en gezellig mee kan praten over het voetbal. Maar gelukkig is daar Johan Derksen nog, de hoofdredacteur van het gelijknamige blad.
Derksen is een man die, vooral op voetbalgebied, altijd goed geïnformeerd is. Als hij iets zegt, dan is dat ook altijd de waarheid. Dat is Derksen te prijzen, daarmee heeft hij een aantal streepjes voor op programma's als RTL Boulevard. Derksen weet het allemaal zeker.
Derksen doet me vaak denken aan een collega van mij bij één van mijn stages. Mijn collega wist ook altijd alles, maar dan over álles – en niet alleen over voetbal. Wanneer je iets wilde weten, moest je die collega vragen. Het was zelfs zo, dat als die collega iets niét wist, dan had hij wel een smoes waarom hij het niet wist en het eigenlijk ook wel weer wist. Dat noem ik arrogante journalistiek.
Of ik bij deze een oproep doe aan journalisten als Johan Derksen? Nee. Een ieder dient zichzelf regelmatig onder zelfreflectie te dwingen.
René van der Gijp stopt voorlopig met zijn media-optredens. Dat betekent onder meer dat hij niet meer aanschuift bij de uitzendingen van Voetbal International (VI). Reden voor zijn radio-stilte is zijn oververmoeidheid.
Ik vindt Gijpie een aanvulling voor het programma. Iemand die nergens aan gebonden is, en gezellig mee kan praten over het voetbal. Maar gelukkig is daar Johan Derksen nog, de hoofdredacteur van het gelijknamige blad.
Derksen is een man die, vooral op voetbalgebied, altijd goed geïnformeerd is. Als hij iets zegt, dan is dat ook altijd de waarheid. Dat is Derksen te prijzen, daarmee heeft hij een aantal streepjes voor op programma's als RTL Boulevard. Derksen weet het allemaal zeker.
Derksen doet me vaak denken aan een collega van mij bij één van mijn stages. Mijn collega wist ook altijd alles, maar dan over álles – en niet alleen over voetbal. Wanneer je iets wilde weten, moest je die collega vragen. Het was zelfs zo, dat als die collega iets niét wist, dan had hij wel een smoes waarom hij het niet wist en het eigenlijk ook wel weer wist. Dat noem ik arrogante journalistiek.
Of ik bij deze een oproep doe aan journalisten als Johan Derksen? Nee. Een ieder dient zichzelf regelmatig onder zelfreflectie te dwingen.

vrijdag 2 september 2011

Waltertje

Maandag beginnen de colleges van de hogescholen weer. Traditioneel worden de eerstejaars door een introductie voorbereid op hun nieuwe leven. Ook ik heb ooit meegedaan aan een introductie-week.
Nadat ik me succesvol had ingeschreven voor de opleiding Journalistiek in Zwolle, kreeg ik van studentenvereniging Waltertje een uitnodiging. Of ik mee wilde doen aan de intro, bij geval ook van maandag 29 augustus tot en met donderdag 1 augustus.
In eerste instantie had ik er geen behoefte aan. Wat moet ik daar, tussen al die mensen die ik niet kende? Ik had het idee dat ik me er niet op mijn gemak zou voelen. Introductie, dat staat gelijk aan bier drinken en dom doen – in ieder geval zou het niet iets opleveren. Ik had me al keurig afgemeld bij de organisatie.
Toch heb ik me laten overhalen om wél mee te gaan doen. Je houdt er vrienden aan over, je komt niet koud op school, je kent al mensen, en het is gewoon goed voor je om aan zoiets mee te doen. Dat werd mij aangezegd. Dus ik opnieuw bellen dat ik mij alsnog opgaf.
Inderdaad, ik kende op de eerste schooldag al wat mensen. Na een paar weken had ik echter het idee dat de introductie van Waltertje niet essentieel was. Die eerste dagen trok je makkelijker op met mensen die ook mee waren geweest. Maar dat duurde maar kort, de groep-Introductie mengde zich makkelijk met de groep-Thuisblijvers.
Wat betreft die vrienden, Waltertje was niet noodzakelijk om vriendschappen te ontwikkelen. Sterker nog, mijn vrienden kwamen juist uit de groep van mensen die niet was meegegaan. Ik had dus wat dat betreft gewoon thuis kunnen blijven.
De introductie was overigens geen slechte week hoor. Ik heb me er prima vermaakt, hoewel ik me verbaasde over een aantal dingen. Zoals het bierdoppen verzamelen, een opdracht voor de hele week. Of het gemengde slapen – opvallend, bij het intro-pakket met tijdschriften, was ook een condoom bijgevoegd.
Het bierdrinken viel best mee, hoewel ik zeker op de laatste avond het idee had dat het merendeel van de aanwezigen 's avonds niet meer wist waar ze was.
Goed, Waltertje. Niet dat het slecht was ofzo. Maar ik vond het maar zozo. Het was niet de mooiste week uit mijn leven. Als ik het overgeslagen had, zou ik het niet gemist hebben. Maar dat is spreken met de kennis van nu.

donderdag 1 september 2011

Nieuw leven inblazen

Bij deze blaas ik nieuw leven in een oud blog van mij. En dat is niet zonder reden. Mijn oude blog, gemaakt via Web(-)log.nl, is uit de lucht. Om technische redenen, want de webbeheerders stappen over naar Wordpress. Op zich prima, maar het resulteert in een boel ellende. Als gevolg daarvan ligt de boel dus uit de lucht.

Daar heb ik geen zin in. Reden voor mij om Modern Times voort te zetten op Blogspot. Dit blog heb ik in het voorjaar van 2011 gestart. Doel was toen om het nieuws te becommentariëren. Maar door drukte heb ik Blogspot toen weggezet.

Nu begin ik weer met Blogspot. Als voortzetting dus van Weblog. Misschien spijtig, maar het is soms niet anders.