Vandaag is de tweede dag van het pauselijk staatsbezoek aan Duitsland. De media volgen de vorst van de Katholieke Kerk én van Vaticaanstad op de voet. Dat hoeft geen wonder te heten. De kerk staat onder druk, en nog voordat Benedictus XVI in Berlijn was aangekomen, waren er al wat relletjes. Zo weigerden linkse parlementsleden de speech van Joseph Ratzinger bij te wonen, omdat er vermenging zou zijn van kerk en staat.
Ook burgers hebben geprotesteerd tegen de komst van de paus. Onder de tienduizenden betogers waren ook homoseksuelen, die tegen het homostandpunt van de Kerk zijn.
BN/De Stem schrijft over de kerkverlating. De kerkvorst riep zijn kerkleden op om trouw te blijven aan de Rooms-Katholieke Kerk. Volgens het Reformatorisch Dagblad is het heil echter niet zozeer van de Kerk, maar komt die heil uit het joodse volk. Neemt niet weg dat dezelfde paus een handreiking doet naar moslims voor een respectvolle dialoog – volgens Nu.nl was de paus vijf jaar eerder een stuk kritischer over de islam.
Van de paus wordt gezegd dat hij in zijn jeugd lid was van de SS. Het oorlogsverleden van Duitsland telt veel gezichten. Het meest recente is het Stasi-verleden. Weliswaar geen echte oorlog, maar wel onderdeel van de Koude Oorlog. Communistisch Oost-Duitsland kende teveel veiligheid, zegt Roland Jahn. Hij was slachtoffer van de Stasi, maar ook een van de eersten die zijn geheime dossier mocht inzien na de val van de Muur. Jahn is momenteel in Amsterdam.
Er is veel te doen om Berlijn. Misschien is de Duitse hoofdstad het beste bewijs dat geschiedenis belangrijk is om het heden te interpreteren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten