donderdag 15 september 2011

Rawagede

De Nederlandse Staat is wel degelijk verantwoordelijk voor de moord op 47 Javanen in Rawadege. Een schadevergoeding komt dan ook de kant op van de weduwen. De moord op de Javanen is gepleegd tijdens de 'Eerste Politionele Actie'.
Die Politionele Acties waren indertijd bedoeld om de Indonesische vrijheidstrijders op te sporen. Net na de Tweede Wereldoorlog wilde Nederland zijn belangrijkste kolonie niet kwijt. Nederlands-Indië was een belangrijke inkomstenbron, en geld had Holland nodig voor de wederopbouw.
Adam Admiraal was één van de mannen, die zich vrijwillig aanmeldde voor de Politionele Acties. Zij streden voor God, Neerland en Oranje, in de stellige overtuiging dat zij moesten doen. De acties hadden niet het gewenste resultaat. Onder druk van Amerika, die via de Marshall-hulp een belangrijke invloed had, liet Nederland de Aziatische kolonie los.
Admiraal heeft nooit spijt gehad van zijn actie. In die tijd koos hij voor het goede. Achteraf is het makkelijker oordelen of de Politionele Acties goed of niet goed waren.
Afgelopen zondag overleed Adam Admiraal. Hij is 86 jaar geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten