maandag 23 januari 2012

Congres

Afgelopen weekend hadden het CDA en de PvdA hun partijcongres. Een mooi ritueel waarbij leden doorgaans als applausmachine werken voor de voorstellen van het bestuur of leden. En om een nieuwe koers uit te zetten.
Het CDA wil de christendemocratische waarden weer voorop zetten. Om dat kracht bij te zetten, was fractieleider Van Haersma Buma zondag te gast bij Buitenhof. VHB is één dan de drie musketiers, die de partij leiden.
VHB had het over emigranten die een bijdrage willen leveren aan de Nederlandse economie. Een nobel idee, want dat is het toppunt van integratie. Maar bij zijn uitleg bekroop mij een gevoel van vervreemding.
Blijkbaar geldt in Nederland enkel een economische immigratie. Politieke vluchtelingen mogen alleen hier blijven, als een economische toevoeging aan Nederland hebben. Wij, het gastland, mogen er alleen beter van worden als vreemdelingen hun huis en haard achterlaten om ons te helpen.
Waar is de christendemocratische waarde van elkaar helpen? Van het opkomen voor de zwakkeren in de samenleving? Hoe zat het ook alweer met de vreemdeling, de gevangene, de naakte, de hongerige, de dorstige?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten