woensdag 25 januari 2012

Tjeenk Willink

Een week voor de overdracht, heeft Herman Tjeenk Willink vandaag afscheid genomen als vice-voorzitter van de Raad van State. Volgende week woensdag neemt oud-minister Piet Hein Donner het stokje over van de PvdA’er, die er vijftien jaar op heeft zitten.
De functie van vice-voorzitter is een mooie baan. Je bent de belangrijkste adviseur van de koning(in). En mocht het staatshoofd ontbreken, dan is de vice-voorzitter het staatshoofd ad interim. Zo nu en dan mag je als RvS-leider ook optreden als informateur bij een kabinet.
Over de benoeming van Donner als opvolger van Tjeenk Willink is veel te doen geweest. Al in de zomer van vorig jaar ging het hardnekkige gerucht dat de overstap al geregeld zou zijn. Dit idee werd bevestigd toen Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, de benoeming overnam van de minister van Binnenlandse Zaken – het ministerie waar Donner als laatste op zat.
Er zit een luchtje aan deze zaak. Zelfs zo dat de Nationale Ombudsman, Alex Brennikmeijer, zich met de benoeming gaat bezighouden. Nobel, want daarmee wordt de politiek door een onafhankelijke persoon in de gaten gehouden.
Maar toch, ik vraag me af in hoeverre de gescheiden machten en instanties elkaar niet een hand boven het hoofd houden. Er spelen zoveel belangen, dat echt kritisch op elkaar zijn niet voorkomt. Daarbij zijn er zoveel dwarsverbanden, dat je niet eens kritisch kunt zijn.
In onze geciviliseerde samenleving hebben we veel witteboorden-corruptie, vrees ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten