zaterdag 21 april 2012

Bob Dylan and his band

In oktober vorig jaar trad Bob Dylan op in Nederland. Het was een zogenaamde ‘double bill’: de Britse gitarist Mark Knopfler trad de eerste helft van de avond op, Dylan de tweede helft. Een mooie term om Knopfler in het voorprogramma te zetten van Dylan.
Het heeft even geduurd, maar vandaag kon ik de opname ophalen. Ik heb daar zo een contactpersoon voor. Via via worden zulke bootlegs aan elkaar doorgegeven. Ik heb er op de dag af een half jaar op gewacht. Maar dan heb je ook wat.
Waar bij andere bootlegs een zin uit de setlist wordt gebruikt als titel, heeft deze bootleg een cijferreeks als titel. ‘20TEN20ELEVEN’, de verwijzing naar de datum van het concert. Geen dubbelcd, omdat het concert binnen anderhalf uur was gespeeld. Geen extra opnames van andere optredens uit de tournee. En niet een schijfje met daarop het optreden van Knopfler.
Dat klinkt alsof er van de bootleg weinig te verwachten valt. Niets is minder waar. Zoals gebruikelijk is de bootleg geperst op een zilveren cd. Geen gebrande cd, maar een “officiële” schijf. En de bootleg heeft een boekje erbij.
Een aardig boekje, niet heel bijzonder, maar een korte toelichting op de tournee en de setlist. Geen verwijzing naar het feit dat een dag eerder de Libische leider Khadaffi was gedood. Puur en alleen Dylan.
Dan het concert. Luisterend naar de opname hoor ik pas hoe gevarieerd Dylans optreden was. De ene keer een versnelde versie (Things have changed), dan weer bijna reggae (Blind Willie McTell). Een galmer tijdens Ballad of a thin man.
Vanzelfsprekend is Dylans Hohner-mondharmonica van essentieel belang. Duidelijk hoorbaar is dat de Hohner een andere microfoon heeft dan de stemmicrofoon. De Hohner heeft een microfoon die qua stijl uit de jaren vijftig komt.
Het is een mooie, tastbare herinnering aan het laatste concert van Dylan in Nederland. En dat in de week dat Levon Helm is gestorven. Op de dag dat het weer zo wisselvallig is. De dag waarop mijn vader zijn 69e verjaardag viert.
Oh ja, en de dag dat Geert Wilders zijn gedoogsteun heeft ingetrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten