woensdag 18 april 2012

Levon Helm


Levon Helm is stervende. De kanker in zijn keel is terug gekomen. Ditmaal is de ziekte sterker dan de vorige keer. Zijn komende dood is de derde binnen Helm’s voormalige band The Band. Eerder stierven pianist//zanger Richard Manuel (hij pleegde in 1986 zelfmoord tijdens een comebacktour van The Band) en in 1999 bassist/zanger Rick Danko (na jarenlang drank- en drugsgebruik).
Helm was ‘co-founder’ van een van de meest toonaangevende groepen in de jaren zestig. Samen met zijn Canadese vrienden Danko, Manuel, organist Garth Hudson en gitarist Robbie Robertson vormde Helm, zelf een boerenzoon uit Arkansas, The Hawks, de begeleidingsband van Ronnie Hawkins. De band begon meer voor zichzelf te werken onder de naam ‘Levon & the Hawks’. Vanuit deze positie werden de mannen de begeleidingsband van Bob Dylan.
Die periode met Dylan was een zware belasting voor Helm. Dylan werd door zijn publiek uitgejouwd vanwege zijn overstap naar elektrische muziek. Helm trok het niet meer en verliet de band. Zijn plek werd in de studio opgevuld door Manuel, bij live-optredens zat Mickey Jones achter het drumstel.
Nadat The Band meer en meer op eigen benen ging staan, besloot Helm terug te keren bij de groep. Het was het begin van de opkomst van The Band. Music from Big Pink, het debuutalbum, geldt nog steeds als een belangrijk album uit de sixties.
In 1976 ging de band uit elkaar, na spanningen over onder meer het stardom en het (informele) leiderschap. Helm speelde als acteur onder meer in de film Coal Miner’s Daughter.
Zo’n tien jaar later kwam The Band weer bijeen, zonder Robertson. Na het overlijden van Manuel werd diens plek weer opgevuld door andere pianisten. Toen Danko stierf, betekende dat het definitieve einde van The Band.
Helm bleef muziek maken, en maakte nog twee albums nadat hij keelkanker had overwonnen. Voor beide albums, Dirt Farmer en Electric Dirt, ontving de multi-instrumentalist een Grammy.
Hoe goed Levon Helm ook is, ziekte kent ‘no top and no bottom’. Met zijn aangekondigde dood verdwijnt opnieuw een icoon uit de popmuziek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten