zaterdag 14 april 2012

Discus Music & Film

Het centrum van Leeuwarden kent een gracht in vorm van een ster. 'Ster' is niet het juiste woord, de cirkelvormige gracht heeft aan de onderkant een platte kant, maar richting het noorden heeft de gracht hoeken. Van het noordoosten van dat centrum naar het westen loopt in een bocht een kanaal.
De naam van de straat aan weerzijden van dat kanaal verschilt. In het begin heet het nog de Voorstreek, loopt over in de Kelders, waar het water in tweeën splitst.
Aan het begin van de Voorstreek zit onder meer een Mitra, een Italiaans eettentje, een apotheker en drie muziekwinkels. Twee van die platenzaken liggen aan de ene zijde van het kanaal, de andere aan de overkant.
De eenzame platenzaak aan gene zijde is de King Kong, een zaak met een gerespecteerd aantal elpees en cd's. Ook gespecialiseerd in alle muziekdvd's. Voor al uw muziek.
Aan deze kant van de waterstreep zit Poort. Een leuke winkel, prima voor elkaar, maar met name geschikt voor de klassiek geörienteerde muziekliefhebber. Ik acht niet uitgesloten dat deze uitbater familie is van operazanger Henk.
Poort's buurman is Discus Music & Film. In deze zaak is veel muziek te vinden. Bob Dylan, Queen, Neil Young. Wie voor weinig geld toch goede platen wil kopen, is bij deze winkel goed.
De uitbater is een bijzondere man. Zijn witte haar en dito baard maken hem tot een deskundige. Hij draagt een bril, met een brilkoord strak om zijn achterhoofd. Onder zijn bruin jasje is een bordeauxrode sjaal te zien. Zijn jasje telt drie knopen, de verkoper heeft alleen het bovenste knoopje vast. Als Napoleon heeft meneer Discus zijn linkerhand in de boezem.
Tijdens het zoeken naar een goede plaat, heb ik Dylan's Planet Waves uit de schappen gehaald. Om meer dan één reden een opmerkelijke plaat. Dylan staat niet op de hoes vermeld, alleen de titel. Het is Dylan's enige studioplaat met The Band. En het is zijn eerste plaat bij Asylum Records.
Meneer Discus heeft het gezien. In de nauwe gangen van zijn zaak, spreekt hij me aan op deze plaat. Hij vertelt dat het een bijzondere elpee is, vanwege het platenlabel. Alsof ik dat niet wist. Zo snel als Discus me heeft aangesproken, zo snel is hij ook weer weg.
Bij het afrekenen raak ik met hem aan de praat. Hij vraagt me of ik een Dylan-fan ben, wat ik direct beaam. De man vertelt me dat hij bekend staat om zijn grote specialistische aanbod van muziek. Ook van bijzondere Dylan-platen en -bootlegs.
Discus Music & Film aan de Voorstreek in Leeuwarden. Ik heb een adres gevonden waar ik mijn hart kan ophalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten