donderdag 26 april 2012

De deur

14.26 uur: De deur
Het overleg tussen de regeringspartijen, D66, GroenLinks en de ChristenUnie is in de kamer van D66. Verslaggevers staan massaal te wachten voor de deur op de gang.
Het live-blog van de NOS over het ‘koortsachtig’ maar ‘constructief’ overleg over de begroting van 2013, dwingt de redacteuren soms tot subtiele hints. Om 14.26 uur meldde de verslaggever van dienst onder het kopje ‘De deur’ dat zijn collega’s massaal staan te wachten voor de deur op de gang.
Dit doet denken aan de kabinetsformatie van anderhalf jaar geleden. De CDA-fractie vergaderde achter de zware deur van de fractiekamer. Wanneer de deur open ging, was dat groot nieuws. Enigszins teleurgesteld waren de wachtenden als er enkel een plaspauze was. Live-televisie was jarenlang niet zo saai geweest als toen.
Saai, maar tegelijk staat zo’n massieve deur voor iets bijzonders. Wanneer die weer opengaat en de sprekers naar buiten komen, kan de wereld opgelucht adem halen. Er is overeenstemming. We zijn het met elkaar eens geworden. De consensus is weer terug.
Leidde die eerste consensus tot een voortslepende gedoogconstructie, de overeenstemming van vandaag is een monsterverbond tussen links en rechts. Wanneer de PvdA ook nog aanhangt, is het een nationale coalitie waar het land al sinds oktober 2010 op zit te wachten.
Wellicht is het een idee voor de Kamer om die verkiezingen te laten voor wat het is, en een informateur aan te wijzen voor een kabinet van nationale eenheid. De partijen hebben laten zien dat ze in korte tijd veel met elkaar kunnen bespreken. En het voorkomt de zoveelste verkiezing op korte termijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten