dinsdag 24 april 2012

Minderheidskabinet


Het kabinet-Rutte struikelde over het Catshuisberaad. Nadat Geert Wilders zijn gedoogsteun introk, kent het kabinet geen parlementaire meerderheid meer in de Tweede Kamer. Die meerderheid was sinds maart al instabiel, toen Hero Brinkman de PVV verliet en verder ging als Lid-Brinkman.
Awel, met precies de helft van de zetels in het Parlement leek er voor Rutte en zijn kameraden niets aan de hand. Het kabinet steunde weliswaar niet meer op de meerderheid, maar de oppositie had ook niet automatisch de meerderheid. Een patstelling die beproefd zou worden bij de presentatie van het Catshuisakkoord.
Toch is het vreemd dat de parlementariërs aandringen op verkiezingen. Rutte heeft tijdens zijn missionaire status regelmatig benadrukt dat zijn kabinet een minderheidskabinet is. weliswaar op financieel terrein gedoogd door een partij, waardoor het kabinet een meerderheid kreeg. Maar op Europa en het buitenland waren Rutte en Verhagen afhankelijk van de oppositie.
Nu het kabinet daadwerkelijk een minderheidskabinet is geworden, lijken verkiezingen voor de hand te liggen. Zeggen de politici. Wat op dit moment verstandiger is, is om een tussenkabinet te vormen, Rutte-II. Dit kabinet moet de missionaire status krijgen, om op die manier de begroting van 2013 voor te bereiden. In november zouden de verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten