donderdag 17 mei 2012

DWDD University

Donderdag was de eerste aflevering van de DWDD University. Presentator Matthijs van Nieuwkerk maakt voor de gelegenheid ruimte voor een professor. Geen snelle wisselingen, korte interviews en grappige filmpjes. In plaats daarvan een hoorcollege van drie kwartier. Schrijft u mee?
De eerste editie van de VARA-universiteit was voor rekening van Robbert Dijkgraaf. De voorzitter van de KNAW vertrekt in de zomer naar Institute for Advanced Study in Princeton in Amerika.
Professor Dijkgraaf sprak over de oerknal en het universum. Een nogal voor de hand liggende onderwerp op Hemelvaartsdag. Als locatie voor het college werd gekozen voor de Koepelkerk in Amsterdam. De koster zal blij zijn geweest dat de kerk eindelijk weer eens vol is geweest.
Op relatief eenvoudige wijze legde Dijkgraaf uit hoe het universum in elkaar zit. Honderden miljarden moleculen. Duizenden, zo niet miljoenen sterren. Dito lichtjaren. Aan de hand van Dijkgraaf werden de sterrenstelsels ontdekt. Speelkwartier in de ruimte.
En natuurlijk, wat was er vóór de oerknal?
Om die laatste vraag te beantwoorden: de oerknal is een baby-universum uit een eerder universum. Ons universum, precies 13,7 miljard jaar oud, komt dus voort uit een ander universum. Een keten van universa. Wie weet wat er volgt nadat ons universum weer ontploft.
Indrukwekkend. We zijn als mensen nietige “dingen” in een ontzagwekkend groot geheel van sterren, sterrenstelsels, universa, et cetera.
De professor zou de professor niet zijn, als hij zijn kennis als vaststaand zou overbrengen. Zijn boodschap is vast. Wat hij verteld, is de onbetwiste waarheid. Maar hoe verder terug in de tijd, hoe onzekerder de oorsprong van het oorsprong. Hoe verder in de ruimte, hoe onzekerder de stelligheid. Dat weet Dijkgraaf, maar die wetenschap ondersteund zijn verhaal.
De eerste aflevering van de socialistische universiteit is vooral erg ongelukkig. Uiteraard hebben we in Nederland de vrijheid van geloof. Dus wie het ontstaan van de wereld gelooft aan de hand van de natuurkundige wetten, uitgelegd door Dijkgraaf... dat mag.
Maar toch, de keuze van tijd en locatie is ongelukkig: Hemelvaartsdag is de dag waarop christenen geloven dat Jezus Christus is opgenomen, de dag dat Hij van de aarde werd weggenomen. Die dag is de aanleiding om te luisteren naar hoe de ruimte is opgebouwd. Een wetenschappelijke theorie wordt in een kerk uitgelegd als de waarheid, als het evangelie van het verstand. Uitgelegd door dominee Robbert Dijkgraaf.
Het zou de redactie van De Wereld Draait Door sieren, als zij in een volgend hoorcollege een dominee zou uitnodigen. Immers, als wetenschap waardevrij is, moet ook de waardevrije wetenschap van de religie een stem moeten krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten