vrijdag 15 maart 2013

Bob Dylan in de kunstadel


Afgelopen week werd Bob Dylan gepromoveerd tot de Amerikaanse kunst-adel. Opnieuw een prijs voor mijn favoriete artiest. Opmerkelijk was het zinnetje waarmee het persbericht afsloot. “Of Dylan de onderscheiding zelf in ontvangst zal nemen is nog maar de vraag. De 71-jarige zanger is het hele voorjaar op tournee.
Opvallend omdat Dylan wel vaker verstek laat gaan, maar dat is tot aan dit bericht nooit specifiek genoemd door de media. Toen Dylan de Pulitzer Prize kreeg, liet hij zijn zoon Jesse (de regisseur) het beeldje ophalen. Toen Dylan in 2004 een eredoctoraat kreeg, stond in een bericht in Metro dat Dylan zich zichtbaar verveelde ‘na het aanhoren van twee lange toespraken’.
En dan is er nog dat filmpje uit 1997. Bob Dylan ontvangt de Kennedy Lifetime Achievement. Hij zag er die avond uit als een zwerver in pak. Die hele avond interesseerde hem nauwelijks, zo leek het. Totdat Shirley Casear het podium opkomt en ‘Gotta Serve Somebody’ zingt. Dylan leeft op, beweegt mee en staat na de uitvoering als eerste op voor een staande ovatie. 
Dylan in de Amerikaanse kunst-adel. Nu is het wachten op de Nobelprijs voor de Literatuur, en dan heeft His Bobness alles ontvangen wat mogelijk is. Wat betreft de prijzen, dan. Hopelijk blijft hij eigenzinnig: want dat betekent dat ook de Nobelprijs hem zo weinig doet, dat zijn carrière niet voorbij is met de hoogste onderscheiding. En dat hij blijft toeren en muziek maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten