maandag 10 juni 2013

De planteneter

Een paar weken geleden liep ik op de Wielerbaan in Leeuwarden. Het was tijd om wat te bewegen. Voor iedereen is bewegen goed, maar voor mij is het van groot belang om de beweging erin te houden.
Bij geval liep ik daar een man tegen het lijf, die ook aan het bewegen was. Die man rende zich lekker. Hij gaf mij de tip om eens te kijken op de website RenJeLekker.nl. Diezelfde middag keek ik op de site, en kwam erachter dat de man die ik ontmoette op de wielerbaan Victor moest zijn.
Op de website stonden de contactgegevens van Victor. Ik stuurde hem een mailtje, of we elkaar niet eens konden spreken. Onder het genot van een kopje koffie. En warempel, ik werd uitgenodigd bij hem. Voor een vrijblijvend gesprek.
Victor bood me aan om me te begeleiden in het bewegen. Hij is immers van RenJeLekker.nl. Het bijzondere van Victor was dat hij een extraatje aanbood: ademhalen. Een gehaaste ademhaling zorgt voor een rechte ademhalingscurve, bewust ademhalen zorgt voor een top en een dal in de ademhaling. En dat zorgt dan weer voor een betere verbranding.
Ik wilde wel met Victor verder, maar RenJeLekker.nl is Victors bedrijf. Met andere woorden: geld moet rollen. Maar ik had geen geld, maar wel de gemeente. Ik hoopte gebruik te mogen maken van een potje om dit soort trajecten te betalen. Maar daar stak de gemeente een stokje voor.
Gelukkig kon ik het met Victor op een akkoordje gooien. Ik volg een half jaar Victors traject, hij krijgt in ruil daarvoor media-aandacht. In vorm van mijn verhalen. Waarvan dit er dus één van is.
In de reguliere gesprekken die ik met Victor voer, heeft de coach het regelmatig over gezond eten. Minder vlees en zuivel, meer groente en fruit. Ik herkende dat verhaal. Ik had er eerder over gehoord. Over gelezen, eigenlijk.
En ineens wist ik het: Boele P. Ytsma. Boele is een voormalige pastor en voormalig eigenaar van Beth Tikwah (Huis van hoop), een bezinningshuis met natuurlijke voeding. Over zijn worsteling met het geloof schreef Boele twee boeken, Van De Kaart en Authentiek.
Nu is Boele planteneter.
En heeft hij hetzelfde verhaal als Victor.
Vanochtend sprak ik met Boele. Een inspirerend figuur. Want tijdens het gesprek heeft hij wat deuren en deurtjes geopend. Plantaardig (gezond) eten is een lifestyle. En onbeperkt. Dat het werkt, behoeft geen uitleg. Zelf verloor Boele ruim 26 kilo. Door gezonder te eten.
Kijk, dat zijn verhalen waar ik door wordt geïnspireerd. Gezonder leven is niet langer meer voorbehouden aan hippies op blote voeten en kleurige gewaden. Dit is een weg die ik ook wil gaan inslaan.
Over de details moet ik het nog hebben. Vooral met mijzelf. Hoe ga ik het doen? Wat wil ik gaan doen? En hoe vertel ik het mijn ouders?
Via mijn blog wil ik mezelf rekenschap afleggen over mijn ontwikkelingen. En mijn lezers op de hoogte houden. Want zo houd ik mezelf scherp met iets wat ik kan: schrijven.
En planteneten.

1 opmerking:

  1. Goed verhaal Frits, heb Boele zelf ook ontmoet vorig jaar tijdens Flevo en probeer nu wat richting zijn ideeën te eten, verbazingwekkend prettig! Nu moet ik wel bekennen dat ik hier zit met blote voeten en een kleurige trui (groen;) ) hoop dat dit niet afdoet aan je enthousiasme!
    Holger

    BeantwoordenVerwijderen