dinsdag 11 juni 2013

Pure chocolade

Het eten van pure chocolade is gezond. Volgens sommigen is pure chocolade beter dan melk- en witte chocolade. En zelfs gezonder dan het eten van fruit. Mits je uiteraard pure chocolade met mate eet:  per 100 gram pure chocola geeft 500 calorieën. Geniet met mate.
De website mens-en-gezondheid.info.nu geeft heldere informatie over pure chocolade. Een belangrijk ingrediënt van pure chocolade is antioxidanten. Antioxidanten. Een onderdeel dat dus tegen oxideren is. Oxideren, roesten. Je lichaam kan ook ‘roesten’. Geen wonder, als je bedenkt dat je lichaam ijzers opneemt. En dat in zuurstof waterstof zit. IJzer en water geeft doorgaans oxidatie.
Tegen roest op ijzer kun je vaak cola gebruiken. Om de roest op te hebben. Voor je lichaam is cola uit den boze: dan kun je dus  beter pure chocolade nemen. Vanwege die antioxidanten.
Meer gespecificeerd: in pure chocolade zit flavonoïden, een antioxidant. De website mens-en-gezondheid.info.nu geeft een lijstje van gevolgen door flavonoïden: lagere bloeddruk, lagere cholesterol, minder aderverkalking, ontstekingsremmend, gaat veroudering tegen, aderen verwijderen zich, structuur van bloedvaten wordt gezonder én wordt beschermt, de bloedsomloop verloopt beter, en het lichaam wordt beschermd tegen schadelijke processen, vrije radicalen (deeltjes die helpen bij het afweersysteem om ziekteverwekkers en andere `indringers` buiten te houden. Ze kunnen individueel nuttig zijn, maar als er te veel van zijn, richten ze schade aan, bron: encyclo.nl) en oxiderende stoffen.
Vanwege de ingrediënten (flavonoïden) wordt pure chocolade meer aanbevolen tegen hartziektes en kanker dan fruit en fruitsappen. Met nogmaals de opmerking: vanwege de suiker en het vet in pure chocolade is overdaad schadelijk. Geniet met mate is de norm.
Overigens lijkt warme chocolademelk, de winterse kost bij Koek & Zopie, geen goed alternatief. Door het verwarmen van pure chocolade gaan de antioxidanten weer verloren. Dat wordt dus gewoon kauwen op de twee brokjes chocolade per dag.
Hoe hoger het cacaogehalte in de pure chocolade, hoe beter het voor je gezondheid is. Maar pure chocolade kan soms bitter smaken. Daarom wordt geadviseerd om het eten van pure chocolade langzaam op te bouwen. Beginnen met een cacaogehalte van 50 procent, tot zo’n 77 procent (gemiddeld) tot uitschieters van bijna 99 procent.
Een gek verhaal? Niet echt. Want begin mei toonde een wetenschappelijk onderzoek aan dat de proefpersonen kalmer en tevredener werden na het eten van pure chocolade. Dat komt volgens Nu.nl volgens polyfenolen.
Een bijzonder verhaal. Ik heb me dit nooit gerealiseerd. Sterker nog, chocolade is eigenlijk altijd een ‘verboden vrucht’ geweest. Chocolade associeer ik met suiker en vet. Dat is ook zo, maar als je met mate pure chocolade tot je neemt, is het een gezond ingrediënt.
Dat betekent dat ik met een gerust hart een stukje chocolade kan nemen. Snoepen mag, blijkbaar. Maar het grote gevaar in deze snoeperij zit ‘m in de hoeveelheid. Of beter: in de matiging. Want hoe antioxiderend pure chocolade ook is, het werkt soms ook enorm verslavend. Nog een klein stukje; ach, doe nog maar een klein stukje.
Overdaad schaadt.
Maar elke dag een stukje pure chocolade maakt je wel kalmer en tevredener.

1 opmerking:

  1. Ik kan bovenstaande alleen maar onderschrijven; pure chocolade is inderdaad een bron van antioxidanten die weer goed zijn voor je gezondheid.

    Gelukkig is er ook chocolade die geen toegevoegde vetten en suikers bevat; gezonde chocola.

    Kijk voor meer informatie op www.eerlijkechocola.nl

    BeantwoordenVerwijderen