donderdag 6 juni 2013

Kindertransport

Vandaag, precies zeventig jaar geleden, vertrok het eerste ‘Kindertransport’. Dinsdag 8 juni 1943 vertrok vanuit Westerbork een trein met 46 wagons. De trein telde 3017 gedeporteerden, waaronder 1145 kinderen. Drie dagen later kwam dit transport aan. De gedeporteerden werden dezelfde dag vergast.
Dit transport was het 68e transport vanuit Westerbork. Historicus Guus Luijters heeft alle transportlijsten opgezocht, en deze gepubliceerd in In Memoriam (2012). Indrukwekkend boek. Vooral om al die namen van de kinderen te lezen.
Vanuit de treinen werden briefjes gegooid. Luijters heeft van dit transport een brief van Stella [Duque-Werkedam?] opgenomen.

‘Lieve vrienden,
Zitten in de trein. Waarheen, wie weet het. De één zegt Polen, de ander Riga. Geven jullie Jochem ook bericht alsook Ines. Zijn moedig en hopen op spoedig wederzien. Mevrouw de Leeuw en Gien zullen ook wel mee gaan. ’t Zijn 3000 mensen. Meest vrouwen en kinderen onder de zestien. De mannen mochten niet mee. Wat een ellende. Toch hoop ik op een wederzien, maar hoe ik ben behoef ik niet te schrijven. Stuur Ines en Sam die afscheidsgroet. Chel en Jochem nog in Vught met Jeannette. Hoe lang nog? Blijven jullie voor hen zorgen. Dank, dank voor alles. Steeds het beste. Tot ziens. Hopelijk spoedig. Werken jullie later voor ons [als] wij terug mogen. Begrijpen jullie hoe wij te moede zijn? Heel veel groeten en een afscheidskus. Tot ziens zo God het wil.
Jullie toegen.
Stella’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten