vrijdag 19 april 2013

Barchem


Ooit van Barchem gehoord? Waarschijnlijk niet. En als die naam al een belletje doet rinkelen, dan is het een heel stoffig belletje. Want Barchem, in de Gelderse gemeente Lochem gelegen, is niet meer wat het geweest is.
In 2006 telde Barchem nog ruim 1800 inwoners. Dat is zeven jaar geleden. Nu telt het dorp nog maar één buurtsuper, is het de vraag of de plaatselijke basisschool nog wel kan blijven, en is de laatste pinautomaat verdwenen.
Dat zijn geen signalen die duiden op vooruitgang. Barchem is niet de nieuwe Silicon Valley. Barchem is eigenlijk een typisch dorp voor Nederland. De periferie in optima forma.
De Barchemers denken daar overigens heel anders over. Zij hebben namelijk een website gelanceerd. En niet zomaar een website. “Barchem Centraal” heet de website. En het toont alles wat ze te bieden heeft. Leefbaarheid voor jong en oud.
Dit weekeinde is Barchem open voor iedereen. Wie wil, kan even binnenstuiven. Om zo zelf te beoordelen dat Barchem inderdaad een leefbaar dorp is. Binnenkort waarschijnlijk zonder basisschool. Met nog één buurtsuper, waar alle roddels van het dorp worden besproken. Maar zonder een pinautomaat in het dorp.
Tjah, leefbaarheid voor jong en oud. Je moet je kinderen naar school brengen in een dorp, vijftien kilometer verderop. Voor de dagelijkse boodschappen ben je aangewezen op een buurtsuper, maar voor iets luxere dingen moet je opnieuw vijftien kilometer fietsen.
Voor collectegeld moet je eerst pinnen – maar makkelijk kunnen we het niet maken.
Zo is Barchem niet.
Barchem is leefbaar. Geen gehaast. Geen stress. Want blijkbaar gebeurt in Barchem helemaal niets. Zo weinig dat er steeds minder voorzieningen zijn.
Voor jong en oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten