dinsdag 16 april 2013

Culturele Pitstop


Gisteravond was ik in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Aldaar werd de Culturele Pitstop gehouden. De Culturele Pitstop is onderdeel in het traject, dat de gemeente Leeuwarden volgt richting de uitverkiezing van Culturele Hoofdstad 2018. Ook Maastricht en Eindhoven dingen mee naar deze titel.
Wikipedia vertelt: Het doel hiervan is de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen.
Een culturele pitstop. Een moment om de banden van de trein, waarin Leeuwarden zit richting de uitverkiezing, te vervangen. Tijd voor een hapje en een drankje. Even een kort moment voor ontspanning voordat er weer geknald en gepresteerd gaat worden.
Ik vond het een gezellige avond. Vooral omdat je zoveel verschillende mensen ziet. Zoals Oeds van de organisatie van Culturele Hoofdstad 2018. Hij deed me denken aan ds. Gert Hutten uit Arnhem. Het maakt niet uit wie er luistert of wat er gezegd moet worden, zolang zíjn kassa maar rinkelt.
Natuurlijk waren er ook de plaatselijke hangjongeren. Voor wie het niet uitmaakt wat voor feestje gehouden wordt. Zolang er maar feest gevierd wordt. En bier geschonken wordt. Jonge moeders (nauwelijks twintig jaar jong) met kinderen van twee jaar oud. Vrouwen van 60, met iets teveel lippestift op.
Schilders, muzikanten, cultuur-minnaars, Leeuwarders. Kortom, iedereen die iets met Kulturele Haadsted 2018 te maken heeft, was aanwezig in de Blokhuispoort.
Leuk, leuk, leuk.
Leeuwarden heeft veel te bieden, merk ik wel. Voor iemand als ik, die graag en veel wil schrijven, en dat ook wil combineren met de Friese Hofstad, is de Culturele Hoofdstad een mooi traject.
In september wordt gekozen welke Nederlandse stad de Europese Culturele Hoofdstad 2018 gekozen. Alleen al de voorbereiding is een bron van creativiteit. En dat zint mij wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen