zaterdag 6 april 2013

Koepelkerks afscheid


Vrijdag werd in de Koepelkerk in Leeuwarden een jubileumconcert gehouden. 8 april 1923 was in de Gereformeerde Kerk de eerste dienst. Negentig jaar heeft de Koepelkerk dienstgedaan als kerkgebouw.
In de verleden tijd, inderdaad. Want per 1 april (geen grap) is de Koepelkerk haar functie als kerk kwijt. Tweede Paasdag is voor de voormalige synodaal-gereformeerden een dag van rouw. De kerk zal binnenkort in de huisvesting faciliteren wanneer andere Leeuwarder PKN-gemeentes wegens verbouwing hun pand moeten verlaten.
Maar dan is het over.
Alleen de herinneringen blijven. Aan dominee Zelle die met gemak de kerk vol kreeg, omdat hij als een legendarische predikant bekend stond. Aan organist Jelle de Jong, die in de Koepelkerk onder meer Don’t You Worry Child, van Swedish House Maffia liet horen.
Dan zijn nog niet eens alle huwelijken, trouwerijen en uitvaarten genoemd. Maar dat is nu allemaal geschiedenis. Over en uit.
Schrijver Arjen Bakker, die schrijft en schrapt, heeft een boek gepubliceerd over de Koepelkerk. ‘De gereformeerde kathedraal’. Een kroniek van de Koepelkerk, die geen kerk meer is.
Het sluiten van de Koepelkerk doet min of meer denken aan de psalm van Mozes. Zeventig, tachtig jaren mensenleven, is dat o Heer, om hoog van op te geven? Psalm 90. Toeval? Nee, meer een ironisch feitje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten