woensdag 3 april 2013

Gezusters Cohen


Op de hoek van de Schrans en de Hollanderdijk in Leeuwarden, achter het station, is een beeld van de gezusters Cohen. Betje en Roosje Cohen, tweelingzusters, beiden koopvrouw te Leeuwarden. Ze leefden van 1881 tot respectievelijk 1951 en 1958.
Opmerkelijk is dat het standbeeld één zus uitbeeldt. Een foutje van kunstenares Karianne Krabbendam. De kunstenares heeft bij het ontwerpen van het beeld per ongeluk gebruik gemaakt  van een foto van de zuster van Betje Cohen, zuster Roosje Cohen.
Blijkbaar was Betje een belangrijke koopvrouw, belangrijker dan haar zus. Maar omdat een tweeling vaak op zichzelf lijkt, kan een ‘verkeerde’ tweelinghelft zomaar voor de andere helft fungeren. En was Roosje even Betje.
De gemeente Leeuwarden besloot na deze fout om beide vrouwen te eren. Dan maar beide zussen geëerd met één beeld. En zo zitten Betje en Roosje daar gevangen in een koopvrouw, op de hoek achter het station.
Bij het kunstwerk staat een aantal bankjes. Een paar weken geleden zag ik op die bankjes een paar mensen zitten. Aan de ene kant een man die als een zwerver eruit zag. Wat verslonsde kleren, en een sigaret in z’n mond. Aan de andere kant een stevige vrouw, met voor haar een grote boodschappentas. Het kon zomaar een nazaat zijn van Betje en Roosje.
Ik vond dat een mooi beeld. Die twee Leeuwarders, die de Cohen-zusters flankeerden.
Alsof die twee dat expres deden. Daar op die hoek achter het station.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten