donderdag 22 september 2011

David de Damschreeuwer

Eindelijk is het zover, de Damschreeuwer moet vandaag voor de rechter verschijnen. Aanklacht is het verstoren van de openbare orde. Tijdens de twee minuten stilte van de Nationale Dodenherdenking van 2010 schreeuwde de man luid, waarna de groep mensen verschrikt uiteen spoot.
David, zo noemt de Damschreeuwer zichzelf. Hij heeft geen vaste verblijfplaats, maar wel weer een postadres. David ziet er netjes uit, draagt keurige pakken, een Rolex-horloge en slaapt regelmatig in hotels. Dat is het gevolg van zijn pre-dakloze bestaan, toen hij ook handelde in drugs. Dat ging goed, tot hij in 2003 op luchthaven Schiphol werd gepakt met 15 kilo cocaïne.
Het Openbaar Ministerie noemt David anders. Gennare Vincenzo P. zou hij heten, verwekt door zijn opa bij zijn moeder. Toen moeder trouwde met een Italiaanse orkestleider, kreeg David zijn Italiaanse namen.
Na zijn schreeuw op de Dam stond de Damschreeuwer bekend als 'Adam' of 'De rabbijn'. Hij kleedde zich namelijk als een joodse geestelijke. Een aantal jaar geleden verdiepte David zich in het jodendom. Of hij nou echt religieus is, is niet helemaal duidelijk. Hij lijkt meer geïnteresseerd in de bijverschijnselen, de etiquettes, dan de inhoud.
Volgende maand begint David met het publiceren van zijn maandelijkse columns. Hij heeft daarvoor al een weblog gestart. Misschien dat we via die columns kunnen lezen hoe David in elkaar zit, voor wat betreft zijn geestelijke gesteldheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten