woensdag 6 juni 2012

Gijsbert Japicxstraat 82


Gijsbert Japicxstraat 82. Dat is het adres waar dominee Johannes Hendrikus Zelle in Leeuwarden woonde. Samen met zijn moeder. Na zijn vervroegde emeritaat vertrok Zelle uit Rockanje terug naar het ouderlijk huis. Daar verzorgde hij zijn moeder, totdat zij onder politiebegeleiding werd opgehaald om naar een verpleeghuis te gaan. In de Gijsbert Japicxstraat is Zelle overleden, schrijvend aan een preek.

Vanmorgen ben ik bij de Gijsbert Japicxstraat geweest. De sfeer proeven. De straat ligt achter de Emmakade. Een arbeidersbuurt. De huizen lijken kortgeleden te zijn gerenoveerd. Veel bomen staan in de straat.

Nummer 82 lijkt wat aan de lege kant. Toch moet het huis niet onbewoond zijn, omdat vijf afvalcontainers voor de deur staan. Aan het raam hangt een papiertje. Ik lees dat een kamer te huur is. Wie geïnteresseerd is, kan een 06-nummer bellen.

Ik vraag me af of die kamer die verhuurd wordt, misschien de kamer van de dominee is geweest. De kamer waar hij zijn preken schreef. Weinig in die kamer zal nog herinneren aan de excentrieke gereformeerde predikant. Het behang waar de boeken voor stonden, zal vervangen zijn. De boeken zullen aan een antiquariaat verkocht zijn. Een likje verf tegen de muren, nieuwe vloerbedekking op de grond.

Als ik een foto maak van nummer 82, merk ik dat iemand in mijn rug kijkt. Het is de overbuurman, een al wat oudere man. Ik besluit om te vertrekken uit de Japicxstraat. Nummer 82 is weliswaar een historisch pand, maar ik wil van dat pand geen bedevaartsoord maken. En evenmin die suggestie wekken.

Terwijl ik wegfiets vraag ik me af, of die overbuurman heeft gezien dat Zelle in dat huis woonde. En of hij de politiebegeleiding heeft gezien, toen die moeder Zelle kwam ophalen. Alleen al het idee dat die man hier al decennia woont en Zelle heeft meegemaakt, stemt me droevig.

Maar misschien komt dat ook wel door de regen.

5 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik ook. Hoewel ik me wel afvraag hoeveel dominee Zelle om zijn tuin gaf - zijn gierigheid zal hem niet veel ruimte hebben gegeven om te investeren in een goed verzorgde tuin.
   Maar inderdaad, zoals de huidige staat, zover zou hij het niet laten komen...

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Was je ervan bewust, tijdens de periode dat je daar woonde, dat het een 'bijzonder huis' was?

   Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen