donderdag 21 juni 2012

Midzomer


Vandaag is het midzomer. De zon kent een zonnewende. Na vandaag worden de dagen korter. De nachten worden langer. De sfeer verandert, zo richting de herfst en de winter. I feel a change comin' on.

In sommige landen wordt deze zonnewende gevierd. Het is een keerpunt in het jaar. Over zo'n keerpunt tijdens de zonnewende heeft Herman Koch 'Zomerhuis met zwembad' geschreven. Een boek dat ik binnen mum van tijd uit had.

In 'Zomerhuis met zwembad' vertelt de Jiskefet-acteur over de huisarts Marc Schlosser. Hij moet voor de Medische Tuchtcollege verschijnen vanwege een medische fout. De beroemde acteur Ralph Meier is overleden aan kanker – iets waar Schlosser een rol in heeft gespeeld. Want heeft de huisarts daadwerkelijk niet gezien dat het gezwel kanker was? Waarom heeft hij het afgenomen stukje huid niet naar het ziekenhuis gestuurd?

Het antwoord op deze vraag moet gezocht worden tijdens een feest van de zonnewende. De familie-Schlosser is op vakantie bij de familie-Meier. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de bekende acteur verantwoordelijk is voor het feit dat Schlossers oudste dochter niet meer zichzelf is. En dat zet de huisarts de acteur betaald.

Ik heb erg van deze roman genoten. Zo'n midzomer zal voorlopig verbonden zijn met Jiskefet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten