zondag 17 juni 2012

Voorbede(zon)dag


Gisteren ben ik de hele dag in Emmen geweest. Geen dagje dierentuin, maar een voorbereidingsdag voor E&R Beerze. Bijzonder is dat vrijwel het hele team aanwezig was. Zo'n tien man. Hoe vaak komt het niet voor dat drie, vier mensen zo'n dag niet kunnen? Dat de dag erop, vandaag dus, de landelijke Voorbedezondag is voor alle E&R-projecten, namen we als team op de koop toe.

De bedoeling van de Teambijeenkomst was om het weekprogramma zoveel mogelijk voor te bereiden. Het projectthema voor komende zomer is het lied van Ramses Shaffy, 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'. Onze week staat stil bij de laatste twee woorden, 'werk en bewonder'.Zoals het een goede gereformeerde organisatie betaamt, begonnen we de dag met een Bijbelstudie. Samen met mijn alter ego dominee Van Zanten, pastor van beroep, heb ik die Bijbelstudie voorbereid. Zo'n voorbereiding doet me altijd goed. Uiteraard om met Van Zanten weer om tafel te zitten en bij te praten. Maar ik vind het elke keer weer een uitdaging om, met mijn pastorjasje aan, met de Bijbel bezig te zijn.***Werk en bewonder. Wat moet je dan precies Bijbelstudieën? Van Zanten kwamen tot de conclusie dat we met het boek Prediker aan de slag moesten. In dat boek, een filosofisch-religieus werk, komen de thema's werk en bewonder bijeen. In dat boek worden antwoorden gegeven. Antwoorden over de zin van het leven, het nut van werken en het genieten van de wereld en de schoonheid.

Maar we zaten nog met één aandachtspunt. Want hoe introduceerden we het thema, op welke vragen zouden die antwoorden gegeven moeten worden? Gelukkig is daar de serie DWDD-recordings. Bij het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door mochten in het afgelopen seizoen artiesten hun favoriete liedje van een ander vertolken. Met alleen een gitaar en de stem. Net zoals Johnny Cash dat heeft gedaan voor zijn American Recordings.***Moraal van de Bijbelstudie die ds. Van Zanten en ik hebben voorbereid, is dat werk en schoonheid belangrijke onderdelen zijn van het menselijk bestaan. Maar werk, de eeuwige jeugd, genot (bewondering), het zijn ook dingen die we moeten relativeren. Belangrijk, inderdaad, maar niet datgene waar het in het leven om gaat. Het gaat in het leven om het dienen van God. Dat moet het uitgangspunt zijn. De rest (werk, jeugd, genot) hoort zich te onderwerpen aan het geloof in de chief commander van deze wereld en de wereld die we niet kunnen zien.***Iemand die vertolkte dat mensen op zoek zijn naar deze antwoorden, is Jules de Corte. Hij zong jaren geleden dat de mensen moe zijn van het jachten en jagen. Van het zoeken naar antwoorden op tienduizend vragen.

Ik kende het liedje niet. Totdat de Drentse muzikale duizendpoot Daniël Lohues dit lied vertolkte tijdens de DWDD Recordings.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten