zaterdag 15 september 2012

15 jaar Google


Google bestaat vandaag 15 jaar. In die vijftien jaar is de zoekmachine tot 's werelds grootste zoeker uitgegroeid. Het is zelfs een werkwoord geworden in het Nederlands, een term waarbij je aangeeft dat je op internet gaat zoeken. Vijftien jaar alweer. Kleine meisjes worden groot.

Moeten we blij zijn met Google? Misschien wel, omdat Google het ijkpunt is voor alle zoektermen. Wie goed gevonden wordt via Google, heeft de zaken er goed voor staan. Veel zoekmachines spiegelen zich aan Google. Het bedrijf is de norm voor elk internet-bedrijf, zo lijkt het.

Anderen zijn een stuk minder enthousiast. Juist door jouw zoektermen weet Google alles van je: waar je interesses liggen, waar je naar zoekt. Al die dingen zeggen wat over je. En het bedrijf slaat al die informatie ergens op. Niemand weet waar, niemand weet hoe lang en niemand weet waarvoor het dient.

Wat zegt de ontwikkeling van Google? Dat je eens kunt zijn met hun internet-politiek. En dat je het er niet mee eens kunt zijn. Feit is wel dat Google het internet beheerst. Misschien als noodzakelijk kwaad.

You have to deal with it.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen