zondag 23 september 2012

Haren


Haren staat even in de internationale belangstelling. Vrijdagavond vond daar het Nederlandse Project X plaats. Het meisje Merthe stuurde via Facebook een uitnodiging naar haar vrienden voor haar 'sweet sixteen'-verjaardag. Maar per ongeluk nodigde ze alle Facebook-mensen uit, en niet haar privé-vrienden.
Onder meer in Duitsland en Amerika zijn vergelijkbare fouten gemaakt. Op basis van zulke fouten is de film Project X gemaakt. Deze titel is dus ook op het Harense feest geplakt.
Zoals dat gaat, krijgt iedereen behalve de schuldige de schuld. Het is de schuld van Merthe, die zo stom was om de uitnodiging te versturen. Het is de schuld van de gemeente, die niet adequaat heeft gereageerd. Het is de schuld van de politie, die het alcoholverbod niet goed handhaafde. Het is de schuld van de mobiele eenheid, die weliswaar de straat had afgezet, maar verder niets deed.
Maar het is niet de schuld van de duizenden jongeren die naar Haren kwamen. Ondanks dat dié jongeren kwamen om te rellen, zijn zij onschuldig. Zij hebben het recht om zich enorm diep te verlagen. Om als letterlijk onredelijke mensen te laten gaan.
Om winkels te plunderen. De politie en de ME uit te dagen en te pesten. Om met elkaar te rellen, vanwege de uitnodiging. Om volledig door het lint te gaan, zonder duidelijke reden en aanleiding. Gewoon, omdat het kan.
Daar is geen moslimfilmpje voor aan te pas gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten