woensdag 19 september 2012

De poppetjes


Zou het echt iets uitmaken welk persoon welke politieke functie bezet? Ik heb in nrc*next onlangs gelezen dat 80 – 90 procent van het beleid, door 'Brussel' wordt voorgeschreven. Die overige 10 – 20 procent gaat over de verhoging van de maximumsnelheid en de forenzentaks. Weinig daadwerkelijke invloed hebben partijen in de Tweede Kamer dus.

De ministerposten lijken trouwens wel een prestigezaak. Wie excellentie is geweest, kan een mooie werkervaring op zijn cv bijschrijven. Leuk voor later. Het opent deuren voor een volgende sollicitatie.

Sommige ministers zijn er goed in om minister of een belangrijke politieke functionaris te zijn. Een goed voorbeeld is Henk Kamp. Hij begon ooit als VVD-raadslid in Borculo, werd daar ook wethouder, schoof later op via de Provinciale Staten naar de Tweede Kamer.

De functie van wethouder en raadslid combineerde hij tot 1994. Dat was toen nog geen probleem, in de tijd dat het duale politieke systeem nog niet bestond. Wel opvallend was dat hij zijn Provinciale Staten-periode ook combineerde met zijn wethouderschap.

Werd in 2002 minister van VROM in Balkenende-I. Na het vertrek van Defensie-minister Benk Korthals werd Kamp demissionair minister van Defensie in Balkenende-I, om deze functie missionair voort te zetten in Balkenende-II en -III. Werd daarna weer Kamerlid, en later kort gouverneur van Bonaire, St-Eustatius en Saba.

Om vervolgens door Mark Rutte teruggehaald te worden naar Nederland om minister van Sociale Zaken te worden. En hij is verkenner geworden voor Rutte-II, waar hij straks met Wouter Bos de informateur van wordt.

Een mooi politiek curriculum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten