maandag 3 september 2012

Bob Dylan in Bethel


Gisteravond trad Bob Dylan op in Bethel, New York. Eén van de nummers die hij heeft gespeeld, is Tryin' To Get To Heaven (TTGTH). Dit lied komt van het album Time Out Of Mind, en verscheen in de periode dat Dylan met een ernstige hartkwaal tijdelijk was uitgeschakeld.

Zou het toeval zijn dat Dylan TTGTH in Bethel zou hebben gespeeld?

De aartsvader Jakob vluchtte ooit voor zijn broer Esau, en ging naar oom Laban. Onderweg legde Jakob zijn hoofd te ruste op een steen. Die nacht droomde Jakob over een ladder, waar engelen van boven naar beneden en van beneden naar boven liepen. Bovenaan de trap stond God, Die Jakob beloofde wat Hij ook al aan aartsvader Abraham had beloofd: het land waar Jakob sliep, zou toebehoren aan zijn nageslacht.

Vanwege deze ontmoeting noemde Jakob zijn slaapplek Bethel, 'huis van God'. Een naam die regelmatig voorkomt bij kerken. En bij christelijke landzoekers, die het beloofde land van Amerika innamen.

Is Dylan zich bewust van deze symboliek, dat hij TTGTH speelde in Bethel? Of was het bij geval? Ik weet het niet. Ik vind het een mooi gegeven, dat lied tijdens dat concert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten