zaterdag 21 juli 2012

De SGP-vrouwen


Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vindt dat de SGP vrouwen op de lijst moet zetten. Dat is een historische uitspraak in het politiek-juridische gevecht tussen de staatkundig-gereformeerde mannen en de feministische beweging.

De SGP moet de uitspraak nog goed bestuderen voordat de partij daadwerkelijk actie gaat ondernemen. De mannenbroeders zouden de statuten kunnen wijzigen, zodat vrouwen geen strobreed meer in de weg worden gelegd. De kans dat de gereformeerde vrouwen gebruik gaan maken van het passieve kiesrecht is nihil, dus de partij kan dit statuut makkelijk opnemen.

SGP-vrouwen kunnen op de lijst komen staan. Wanneer ze daadwerkelijk gekozen worden, kiezen ze ervoor hun zetel aan een man te geven. Ook dat is uiteraard mogelijk. Ervan uitgaande dat vrouwen stemmentrekkers zijn voor de kleine partij – mogelijker is dat de SGP-kiezers op mannen stemmen. Dan zijn verkiesbare vrouwen enkel een formaliteit, omdat het nou eenmaal moet. De praktijk wijst heel anders uit.

Natuurlijk, ik weet dat dit statuut afwijkt van de man-vrouw-visie van de partij. Kees van der Staaij en zijn vrienden vormen een principiƫle partij. Niet links lullen en rechts rijden, maar Woord houden. Ik wens ze daarom veel wijsheid toe met deze jurisprudentie.

Trouwens, is het niet vreemd dat een staat of federatie zich bemoeit met partijpolitiek? Met hoe een politieke organisatie is opgebouwd? Dat de PVV maar een lid heeft, is voor het kabinet-Rutte/Verhagen evenmin een bezwaar geweest om zich door die partij te laten gedogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten