woensdag 18 juli 2012

Michael Boogerd, de verslaggever

Michael Boogerd is een voormalige profwielrenner. Hoewel de geur van doping om zijn carrière nooit is vertrokken, wordt Boogerd gewaardeerd om zijn inzet. Hij is de Dirk Kuyt van het wielrennen: aan zijn inzet ligt het niet, hij verdient altijd een zeven, een stabiele factor in een wisselende omgeving.
Na zijn werkzaam leven als profwielrenner, is Boogerd als analyticus aangeschoven bij de NOS. Deze weken is hij te horen naast Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot, als ze live de etappe verslaan. Boogie wisselt tussen radio en televisie om zijn mening over de fietsers te geven.
Zo goed als Boogerd was op de fiets, zo matig vind ik hem achter de microfoon. Hij klinkt teveel als iemand die een goede eerste sier wil maken als verslaggever. Het journalistieke vak is iets heel anders dan het wielrennen – en toch probeert Boogerd nonchalant over te komen. “Hoor mij net zo praten als Herbert en Maarten.”
Bewijzen kan ik het niet. Maar let eens op de manier waarop Boogerd de bijnamen van renners (als Vino-kourov) noemt, de manier waarop renners de bus in zitten (in de sjas patat), dat soort dingen. Nee, dan liever Herbert met zijn chateau-verhalen. Die komen mij authentieker over.
Sorry, Boogerd. Fietser, blijf bij je wiel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten