dinsdag 17 juli 2012

Een Bijbel-soundtrack bij Elia en de Horeb


Voor de Bijbelstudie van afgelopen zaterdag, leek het dominee Van Zanten een aardig idee om er een liturgie omheen te bouwen. Niet zozeer een psalmen-lijstje, want een echte kerkdienst zou het natuurlijk niet worden. Maar Van Zanten dacht meer aan een seculiere omlijsting van het verhaal over Elia bij de Horeb. Een soundtrack dus. Wat past hierbij?

Ik ben hiermee aan de slag gegaan. Een tiental nummers, niet per definitie uit de gospel- of christelijke wereld. Ik had één voorwaarde: het moest een Nederlandstalig lied zijn. In totaal ongeveer drie kwartier. Graag wil ik die liedjes hier delen. De titels staan in de “liturgische volgorde”, met een klein commentaar.

Helaas zijn niet alle liedjes via YouTube te vinden – schroom daarom niet om mij naar het desbetreffende lied te vragen. Uiteraard ben ik ook bereid om je de soundtrack te laten horen. Wees bij mij thuis van harte welkom!



1. Herman Boon – Neem es even de tijd

Neem es even de tijd / om met God te praten / om alleen met Hem te zijn / Kom tot rust, weest stil, luister maar naar Hem, luister naar zijn zachte stem.

Past precies binnen het thema van rust nemen.

2. Matthijn Buwalda – Schreeuwen naar de hemel

God reageert niet, de stilte is een oorverdovende stilte. Ook dat is stilte. God moet de stilte doorbreken. Maar misschien is zo'n lied juist wel de reden dat God niet reageert: alle drukte van dit lied is als een aardbeving, vuur en wind. En reageert God pas in de stilte ná dit lied. Als antwoord, om de stilte te doorbreken.

Matthijns lied 'Oudegracht' is een mooi vervolg op dit lied.



3. Boudewijn de Groot – Geluid van stilte

The sound of silence. Vertaling van het wonderschone lied van Simon & Garfunkel. Een gesprek met de stilte, met een seculiere interpretatie. “Er rest alleen de stilte”, het antwoord op de nieuwe neongod.



4. Stef Bos – Gebed

Een gebed van de oude zeevaarders, bij Kaap de Goede Hoop. “Het mes op onze keel, het water aan de lippen”. Heer, haal ons hier uit, waarom hebt Gij ons verlaten?

De sfeer van Elia bij de Horeb.



5. Stef Bos – Stilbaai

Alleen al die naam straalt rust uit.

Het een wil dit, het ander wil dat. My woorden wil stil wees, my stilte wil praat. Er is altyd twee kante, wat in ons bestaan

6. Acda en de Munnik – Ren Lenny Ren

Mijn vader is de wind. Hij is er altijd, als je boos bent of verdrietig. Een bijna religieuze tekst, want is God niet net als de wind: je ziet Hem wel maar Hij is er niet? Maar misschien is God niet de Vader de Wind.



7. Matthijn Buwalda – Nachtlicht

Het kan toch niet waar zijn dat er niemand meer naar jouw hart luistert. Hoe zie jij eruit in het nachtlicht? Gelukkig is daar God, die wel luistert in het nachtlicht, het moment van de dag waarin de stilte het van de drukte van alledag heeft gewonnen.

Matthijn schrijft hierover dat hij dit liedje schreef toen hij de trein in Utrecht had gemist en keek naar al die mensen die hem passeerden. 'Weten ze dat ze, temidden van hun gehaast om treinen te halen of thuis te komen, gezien worden door God?'



8. Daniël Lohues – Hij wul de klokken loaten luuden

Over de Tilburgse pastoor Harm Schilder. De buren klaagden dat hij de klokken van zijn kerk te hard liet klinken. Schilder botst met maatschappij, die hem niet begrijpt. Wat een beproeving voor deze herdershond. Hij is als enige overgebleven...

9. Daniël Lohues – Ienige geluud

's Avonds laat, de dag zit erop. Alle apparaten uit, maar nog even zitten om een glaasje te drinken. Op de achtergrond het zachte geluid van iemand die een liedje zingt.



10. Rob de Nijs – Het enige geluid

Een vertaling van het liedje van Lohues. Hiermee is de cirkel weer rond: alles stil, tijd om eens met God te praten. Zou God via de man die zacht een liedje fluit, een boodschap fluisteren?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten