woensdag 5 oktober 2011

Bob Dylan en de Literatuur-Nobelprijs

Morgenmiddag is het zover, dan weet de wereld wie de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt. Her en der worden al weddenschappen afgesloten. Iedereen wil van te voren inschatten wie die prestigieuze prijs mee naar huis mag nemen.
Sinds jaar en dag wordt ook Bob Dylan genoemd als één van de kanshebbers. Zijn teksten hebben een hoog literair gehalte. Deze stelling wordt ondersteunt door het eredoctoraat dat Dylan in 2004 kreeg van de Princeton Universaty. En door de Pulitzer Prize, die hij in 2008 ontving.
Dit jaar lijken Dylan's kansen te zijn toegenomen. Morgen begint Dylan aan zijn Europese najaarstour van 2011. Begin november is hij in Scandinavië, mooi in de buurt om de prijs op te halen.
Tegelijk zijn er mensen die zeggen dat het bij Dylan ook (en misschien vooral) om de muziek gaat. En moet je dan een muzikant een literatuurprijs geven? Ik denk dat alle literatuurprijs-weggevers dat punt al voorbij zijn – waarom zou Dylan dan een eredoctoraat en de Pulitzer krijgen?
Wat ik er zelf van vindt? Ik zou het leuk vinden voor Dylan als hij de prijs zou krijgen. Maar de toekenning verandert natuurlijk niets aan Dylan en zijn teksten/muziek. Als Dylan het beeldje niet hoeft op te halen, is hij niet minder dichterlijk.
Of Dylan de prijs verdient? Er zijn geen argumenten om de prijs niét aan hem toe te kennen. Maar ik laat dit graag bij het Zweedse comité. Gelukkig zijn er nog de geheimen van de organisaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten